Objektif untuk Menetapkan Strategi Penetapan Harga Secara Runcit

Apabila anda menetapkan harga di perniagaan runcit anda, anda harus mempertimbangkan beberapa faktor. Anda harus menampung kos barang, memenuhi peraturan persekutuan mengenai harga dan menetapkan harga yang akan membawa keuntungan. Tiga kaedah biasa untuk menentukan harga anda adalah strategi yang berorientasikan permintaan, berorientasi kos dan berorientasi persaingan. Mana yang paling sesuai untuk anda mungkin bergantung pada objektif perniagaan anda.

Kos

Objektif strategi berorientasikan kos adalah mudah: tetapkan harga yang menampung kos anda dan pulangkan keuntungan yang memuaskan. Untuk melakukan ini, anda terlebih dahulu menentukan kos barang yang anda jual, termasuk harga yang anda bayar untuk mereka secara borong, atau untuk bahan mentah dan kos operasi dan perbelanjaan pekerja yang diperlukan untuk menjualnya. Kemudian tentukan jenis margin keuntungan yang anda mahukan setiap item, dan gunakannya sebagai asas harga anda.

Permintaan

Sekiranya objektif anda adalah untuk menyesuaikan harga anda dengan apa yang akan ditanggung oleh pasar, strategi berorientasi permintaan selalunya merupakan pilihan terbaik. Sekiranya anda menjual barang mewah kepada pembeli kelas atas, misalnya, pelanggan anda mungkin menerima harga yang tinggi, dan bahkan lebih suka sebagai tanda kualiti. Sekiranya pasaran sasaran anda lebih sensitif terhadap kos, siling harga anda akan lebih rendah. Sekiranya anda memiliki kedai di kawasan yang berlainan, anda mungkin perlu menetapkan harga yang berbeza bergantung pada daya beli setiap kejiranan.

Pertandingan

Strategi harga yang kompetitif mungkin merupakan cara yang tepat ketika objektif anda adalah untuk mengelakkan kehilangan tanah atau hanya untuk bertahan. Untuk melaksanakan strategi yang kompetitif, anda dapat melihat apa yang ditawarkan oleh pesaing anda dengan barang yang serupa dan harga barang anda dalam julat yang sama. Ini mungkin tidak memberi anda pangsa pasar yang lebih besar, tetapi ia mengelakkan perang harga yang dapat mengurangkan keuntungan anda dalam masa yang sukar. Amat berguna jika tidak ada perbezaan besar antara apa yang anda dan pesaing anda jual.

Pertimbangan

Semasa memutuskan rancangan harga mana yang harus dikejar, mungkin membantu melihat matlamat dalam rancangan perniagaan anda. Sekiranya matlamat segera anda adalah untuk meningkatkan keuntungan, strategi yang berorientasikan kos mungkin merupakan pilihan yang tepat. Sekiranya, sebaliknya, anda lebih fokus pada bahagian pasaran, strategi berdasarkan permintaan mungkin berfungsi lebih baik. Sekiranya objektif jangka pendek anda adalah memastikan kedai anda terbuka, mungkin lebih masuk akal untuk memilih strategi yang berorientasikan kos.