Apa yang Berlaku kepada S Corporation Apabila Presiden Meletak jawatan?

Semua badan gabungan mempunyai struktur asas yang sama. Firma tersebut dimiliki oleh pemegang saham yang secara berkala bertemu dan memilih pegawai yang dimaksudkan untuk mewakili kepentingan pemilik. Perbezaan utama dengan syarikat S ialah bilangan pemegang saham terhad kepada 100 orang. Syarikat S adalah alternatif penggabungan untuk perniagaan kecil yang mengumpulkan semua modal mereka di Amerika Syarikat.

Asas S

Syarikat S mengambil namanya dari Subseksyen S Bab I Kod Hasil Dalam Negeri. Dibangunkan pada tahun 1950-an, konsep ini memperluas faedah penggabungan kepada syarikat kecil. Organisasi S sama dengan semua bentuk entiti korporat yang lain kecuali batasan bilangan pemegang saham. Syarikat S lebih kecil daripada syarikat C biasa dan umumnya dimiliki oleh orang Amerika, meningkatkan modal mereka dari sumber Amerika sahaja. Manfaat utama syarikat S ialah syarikat itu sendiri tidak pernah dikenakan cukai. Semua agihan dianggap sebagai pendapatan tetap dan dikenakan cukai yang sewajarnya.

Struktur

Lembaga pengarah dipilih oleh pemegang saham seperti di firma lain. Keuntungan syarikat S ialah pemegang saham umumnya mengenali syarikat dengan baik dan sering mengenali antara satu sama lain. Syarikat hanya beberapa pemegang saham adalah perkara biasa. Adalah biasa bagi presiden untuk menjadi pengasas syarikat, tetapi sebagai formalitas, kedudukan tersebut tunduk pada prosedur pemilihan yang sama dengan syarikat C yang lebih besar.

Pembahagian

Dalam sebuah syarikat S, tidak ada keuntungan modal yang dapat dilaburkan semula di firma tersebut. Semua keuntungan mesti diagihkan semula kepada pemegang saham sebagai dividen. Oleh itu, peletakan jawatan presiden atau pegawai lain, sekurang-kurangnya dari segi undang-undang, tidak akan mempengaruhi jenis pengedaran yang dilakukan syarikat. Oleh kerana sebuah syarikat S diwajibkan secara sah untuk mengagihkan keuntungan sebagai dividen, tidak ada pegawai yang dapat membatalkan faedah ini tanpa pada masa yang sama menolak status syarikat itu sebagai syarikat S.

Peletakan jawatan

Peletakan jawatan presiden adalah kejadian yang signifikan dalam syarikat S kerana ukurannya yang kecil. Presiden mungkin pengasas dan mungkin pemegang saham terbesar. Oleh kerana syarikat itu kini diperbadankan, ia mempunyai kehidupan yang tidak terbatas - ia adalah entiti undang-undang dengan haknya sendiri. Presiden, walaupun dia adalah pengasasnya, tidak dapat mengendalikan syarikat itu seolah-olah ia adalah hak milik tunggal. Dia tertakluk kepada pemegang saham dan konsensus lembaga.

Pilihan raya

Peletakan jawatan presiden memaksa syarikat untuk mengadakan pilihan raya. Presiden boleh menjadi pemegang saham yang lain, atau dia boleh tetap berada di dewan sebagai pegawai yang lain. Walau bagaimanapun, semua syarikat mesti mempunyai ketua eksekutif yang bertindak sebagai jurucakap dan penyelaras dewan. Pemegang saham memilih presiden lain.