Cara Merancang Acara untuk Pemilik Perniagaan Kecil

Perniagaan kecil memerlukan perancangan acara pada tahap yang sama sekali berbeza daripada syarikat besar. Dengan belanjawan yang biasanya lebih ketat, lebih sedikit peserta, namun pelbagai idea dan pilihan, ada beberapa asas perancangan acara yang perlu diingat ketika bekerjasama dengan pemilik perniagaan kecil untuk membuat acara ideal mereka.

1

Berjumpa dengan pemilik perniagaan untuk menentukan objektif acara tersebut. Bersedia dengan beberapa idea acara umum yang sudah diingat. Tentukan sama ada acara tersebut adalah untuk memasarkan perniagaan, melayan pekerja atau membincangkan topik perniagaan.

2

Bincangkan anggaran dan tarikh / masa yang diingini. Perlu mempunyai garis masa dan anggaran yang jelas ketika bekerja dengan perniagaan yang lebih kecil. Pastikan anda dapat memenuhi semua harapan pemilik perniagaan dalam anggaran yang telah dipersetujui dan masa di mana ia perlu dicapai. Jujurlah jika ada harapan yang harus disesuaikan.

3

Buat senarai semak tugas. Sesuaikan senarai semak mengikut tarikh akhir dan keutamaan acara.

4

Selesaikan kerja dengan terperinci. Ikuti tarikh akhir yang telah anda tetapkan berdasarkan garis masa dan masalah belanjawan. Tempah tempat, atur makanan dan rancang susunan bilik.

5

Jangan lupa perkara-perkara kecil, dan mempunyai rancangan cadangan untuk masalah. Contohnya, adakah pen dan buku nota mencukupi untuk dikelilingi? Adakah penyampai memerlukan sambungan Internet, dan apa yang akan anda lakukan jika tidak tersedia apabila diperlukan?

6

Rawat acara perniagaan kecil ini seperti apa yang anda mahukan. Menunjukkan kepada pelanggan bahawa kejayaan acara adalah keutamaan anda akan membina reputasi yang kukuh untuk perkhidmatan anda, dan semoga membawa kepada acara dan rujukan tambahan pada masa akan datang.