Cara Memperolehi Pinjaman Untuk Tanah

Institusi pinjaman selalu berminat untuk membuat pinjaman kepada perniagaan kecil atas aset yang nyata, dan tanah hampir sama nyata dengan yang diperolehnya. Anda dapat melihatnya, menyentuhnya, berdiri di atasnya, membina di atasnya, atau tumbuh dan membesarkan makanan di atasnya. Walaupun banyak prinsip yang sama berlaku ketika meminta bank untuk membiayai semua jenis harta tanah, memperoleh pinjaman untuk tanah kosong boleh menjadi cadangan yang lebih berisiko bagi bank kerana selalunya tanah yang dibiayai tidak digunakan untuk apa pun dan peminjam cenderung untuk menjauhi pembayaran. Oleh itu, jika membeli tanah kosong ada di rancangan masa depan perniagaan kecil anda, bersiaplah untuk membuat bayaran pendahuluan yang lebih tinggi dan membayar kadar faedah yang lebih tinggi daripada yang biasa anda lakukan. Dan, seperti biasa, bersiaplah untuk menyerahkan banyak dokumen kepada pemberi pinjaman mengenai keadaan kewangan syarikat anda.

Bayaran Pendahuluan Lebih Tinggi

Banyak pemberi pinjaman enggan menawarkan pinjaman di darat dan akan memerlukan perniagaan kecil untuk menunjukkan komitmen yang kuat terhadap pembelian dengan pembayaran muka yang lebih tinggi. Sebilangan pemberi pinjaman akan memerlukan penurunan sebanyak 50 persen, tetapi itu mungkin berbeza dan dalam beberapa kes serendah 20 persen, terutama jika pembeli mempunyai sejarah kredit yang baik dan hubungan panjang dengan pemberi pinjaman. Pinjaman tanah biasanya mempunyai tempoh matang 10 hingga 15 tahun. Walaupun anda boleh membayar kadar faedah di atas tanah yang lebih tinggi daripada apa yang dikenakan oleh bank untuk gadai janji, perbelanjaan faedah pinjaman tanah boleh ditolak cukai jika tanah tersebut dibeli untuk pelaburan.

Digunakan

Pemberi pinjaman perlu memahami mengapa anda membeli tanah untuk membuat keputusan sama ada akan membuat pinjaman. Adakah anda berhasrat untuk membina kilang? Membangunkan komuniti perumahan? Buka lorong boling? Sekiranya tidak ada perkhidmatan utiliti yang dipasang di tanah dan tidak ada perkhidmatan yang berdekatan, itu akan menjadi faktor penting dalam keputusan pinjaman bank. Kemungkinan mendapat pinjaman untuk tanah lebih baik jika utiliti sudah ada.

Pemberi Pinjaman Tempatan

Perniagaan kecil anda mungkin mempunyai kejayaan yang lebih baik bekerja dengan pemberi pinjaman tempatan daripada dengan bank besar yang mungkin tidak biasa dengan tanah yang ingin anda beli. Pemberi pinjaman tempatan mungkin lebih memahami motivasi anda untuk membeli tanah tersebut dan berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk menilai bagaimana ia dapat meletakkan syarikat anda untuk berkembang dalam jangka panjang.

Pembiayaan Pemilik

Ada kemungkinan bahawa pemilik tanah itu sendiri akan membawa nota mengenai tanah tersebut dalam beberapa kes, terutama jika pemilik atau pemilik sekarang telah bosan mengeluarkan wang tunai untuk cukai harta tanah dan insurans. Mungkin penjualnya sudah bersara, hidup dengan pendapatan tetap dan boleh menggunakan cek bulanan dari menjual harta tanah. Pemilik tanah sering mengalami kerugian dengan membiayai pinjaman untuk harta tanah yang kosong kerana jika pembeli gagal membuat pembayaran tepat pada waktunya atau tidak mengikuti cukai harta tanah, pemilik tanah yang memegang nota gadai janji berhak menyita. Pemilik tanah berhak untuk menyimpan semua pembayaran gadai janji yang dibuat hingga saat itu dan dapat menjual semula harta tanah kepada pembeli lain.