Tahun Kalendar berbanding Tahun Fiskal

Tahun kalendar bermula dari 1 Januari hingga 31 Disember. Ini juga merupakan tahun cukai bagi individu di Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, perniagaan kadang-kadang memilih tempoh yang berbeza untuk penilaian cukai, yang disebut tahun fiskal. Terpulang pada setiap perniagaan individu untuk memutuskan sama ada mematuhi tahun kalendar biasa untuk cukai atau menggunakan tempoh fiskal yang berbeza.

Mengapa Memilih Tahun Fiskal?

Perniagaan biasanya memilih untuk menggunakan tahun fiskal kerana lebih senang. Sebagai contoh, sekolah mungkin menggunakan tahun fiskal yang sesuai dengan tahun akademik, seperti tahun yang bermula dari 1 Ogos hingga 31 Julai. Perniagaan bermusim yang mesti menjalankan sebahagian besar kerjanya antara Januari dan April mungkin akan menggunakan tahun fiskal yang tidak memerlukannya untuk menyediakan cukai semasa musim sibuk.

Memohon Status Tahun Fiskal

Tidak setiap syarikat dibenarkan menggunakan tahun fiskal untuk penyediaan cukai. Perniagaan mesti meyakinkan IRS terlebih dahulu bahawa ia mempunyai alasan yang sah untuk melakukannya. Untuk dipertimbangkan, perniagaan mesti mengemukakan Borang 1128, Permohonan untuk Mengadopsi, Mengubah, atau Mengekalkan Tahun Pajak - dengan IRS. Borang boleh didapati di IRS.gov.