Kepuasan Pelanggan dalam Industri Perhotelan

Sekiranya ada tempat di mana pelanggan cenderung memperhatikan jenis perkhidmatan yang mereka terima, itu adalah dalam industri perhotelan. Dari restoran hingga hotel dan segala yang ada di antara, tugas anda sebagai penyedia perkhidmatan hospitaliti adalah menjaga kebahagiaan dan kepuasan pelanggan. Jauhkan pelanggan anda di barisan hadapan rancangan operasi anda untuk terus menjalankan perniagaan hospitaliti anda.

Harapan Pengalaman Pelanggan

Sudah berlalu hari-hari ketika pelanggan gembira hanya menerima "tolong" dan "terima kasih" atau mendapat layanan dengan senyuman. Walaupun mereka memasukkan resipi etika yang betul, itu tidak mencukupi. Pelanggan yang berpuas hati mencari pengalaman yang tidak dapat dilupakan dan perkhidmatan dinamik di mana ia penting. Dari menerima perkhidmatan cepat hingga membengkokkan amalan standard - seperti memperpanjang daftar masuk tamu di hotel atau menyesuaikan item menu di restoran - pelanggan ingin merasa seolah-olah perniagaan mereka dihargai.

Untuk mendapat penilaian pelanggan yang memuaskan dalam kaji selidik dan di antara rangkaian mereka, jangkakan keperluan mereka dan dapat membuat kakitangan anda menyampaikannya dengan sewajarnya.

Menunaikan Janji

Salah satu faktor utama untuk memastikan tetamu anda tetap terlibat dan kembali adalah menyampaikan seperti yang anda janjikan. Dari konsisten untuk memastikan mereka mendapat layanan hebat yang sama untuk melakukan apa yang anda katakan akan anda lakukan, jangan menjatuhkan bola ketika datang ke apa yang anda katakan akan anda tawarkan. Pelanggan cenderung menjadi kecewa apabila anda memberikannya janji besar seperti perkhidmatan khas atau produk premium dan ini bukan masalahnya. Elakkan mengatakan bahawa anda mewah jika perkhidmatan anda biasa-biasa saja atau dalam mengembangkan gimik yang menggembirakan pelanggan hanya untuk mengecewakan mereka sepanjang proses bekerja dengan anda.

Kebahagiaan dan Kesetiaan Pelanggan

Pelanggan gembira adalah pelanggan setia. Bukan sahaja penting bagi anda untuk memberikan perkhidmatan yang luar biasa, tetapi produk yang hebat juga. Jadikannya titik untuk terus mengikuti tren yang mungkin diikuti oleh pelanggan anda seperti membina perkhidmatan bantuan peribadi untuk pelanggan perjalanan atau membuat konsesi khas untuk pengguna berulang yang gemar. Pastikan anda mempunyai barang di tangan jadi apabila pelanggan memerlukan anda dan produk anda, semuanya tersedia.

Pelanggan yang harus terus menerus menunggu anda melakukan tugas anda mungkin akan merasa letih, tidak kira seberapa setia, dan menceburkan diri dalam persaingan anda. Pastikan pelanggan setia dengan memberi tumpuan kepada mereka setiap masa.

Biarkan Mereka Melancarkan

Beri pelanggan anda jalan keluar untuk memberitahu anda tentang pengalaman buruk. Apabila anda mempunyai pelanggan yang mempunyai pengalaman negatif, permudahkan dan jelas bagi mereka untuk tidak hanya memberitahu anda tentang hal itu tetapi menyampaikannya kepada anda dan bukan orang lain. Jangan melindungi pelanggan ketika mereka tidak berpuas hati dengan menolak mereka dengan sedikit atau tanpa rancangan untuk mencari jalan keluar. Jadikannya sebagai titik untuk membetulkan masalah yang salah dan perhatikan masalah yang dapat ditingkatkan.

Tangkap kaedah komunikasi untuk terus berhubungan dengan pelanggan anda sehingga anda dapat memberi tahu mereka ketika perubahan dan peningkatan terjadi.

Awasi Dalam Talian

Anda akan mendengar dari banyak pelanggan secara langsung, dengan keluhan dan juga pujian mereka. Tetapi jangan lupa untuk memantau apa yang dikatakan mengenai anda dalam talian. Laman web seperti Yelp dan Trip Advisor memberikan banyak ulasan untuk beribu-ribu syarikat. Banyak ulasan terperinci dan bermaklumat.

Pastikan anda memerhatikan komen mengenai perkhidmatan anda; anda secara amnya dapat menjawab ulasan, dengan ucapan terima kasih atau pernyataan keprihatinan dan tawaran untuk memperbaikinya.

Anda juga boleh membuat laman web untuk syarikat anda di Facebook, Instagram dan perkhidmatan media sosial lain di mana anda boleh memaparkan barang-barang anda, untuk bercakap, dan menjemput pelanggan untuk bertanya atau menghantar komen.