Bagaimana Saya Menyekat Orang Menggunakan Facebook di Komputer Saya?

Masa yang dihabiskan di Facebook adalah masa yang dihabiskan untuk tidak bekerja; jika pejabat anda mempunyai masalah dengan pekerja yang mengunjungi Facebook pada waktu perniagaan, anda boleh menyekat laman web ini dengan beberapa cara. Sekiranya anda hanya perlu menguruskan satu atau dua komputer, menggunakan pelanjutan penyemak imbas dapat menghentikan semua pekerja kecuali yang paling berniat. Untuk pejabat dengan beberapa komputer atau komputer riba, menyekat Facebook di seluruh rangkaian mungkin lebih berkesan.

Sambungan Penyemak Imbas

Sekiranya anda ingin menyekat Facebook pada tahap penyemak imbas, pasang pelanjutan yang menyekat laman web sama ada sepanjang masa atau hanya pada masa-masa tertentu di komputer individu. Untuk pengguna Chrome, Senarai Blok Peribadi pelanjutan buatan Google membolehkan anda menyekat laman web tertentu. Aplikasi produktiviti StayFocusd juga menawarkan ciri senarai hitam. Untuk pengguna Firefox, pertimbangkan BlockSite atau LeechBlock, yang kedua-duanya mempunyai ciri senarai hitam yang boleh disesuaikan. Walau bagaimanapun, jika komputer mempunyai penyemak imbas lain, pekerja dapat mengatasi batasan ini.

Menyekat Facebook di Rangkaian Anda

Sekiranya anda ingin menyekat Facebook di seluruh rangkaian, pilihan terbaik adalah menyekat Facebook di penghala anda. Banyak penghala menawarkan pilihan untuk menyekat laman web dalam firmware lalai, tetapi anda juga dapat memasang firmware tersuai seperti DD-WRT atau Tomato untuk mengawal laman web yang dapat diakses pengguna di rangkaian anda.