Pengenalan Dasar Monetari

Dasar monetari merujuk kepada tindakan yang memanipulasi jumlah dan kos wang dalam ekonomi, menurut Lembaga Rizab Persekutuan (FRB). Di AS, Federal Reserve menetapkan dasar monetari. Perniagaan kecil harus mementingkan diri sendiri dengan dasar monetari, kerana ketersediaan wang dapat mempengaruhi perniagaan mereka kerana bank menyesuaikan kadar pinjaman berdasarkan perubahan monetari FRB.

Sejarah

Penggunaan wang syiling pertama mungkin bermula pada abad kelapan SM di negeri Lydia di Turki moden, menurut Michael Bordo dari Universiti Rutgers. Bank of England, yang disewa pada tahun 1694, mula memberi pinjaman kepada institusi domestik, dengan demikian memanipulasi jumlah kredit di negara ini dan membuat penggunaan dasar monetari yang pertama. Dasar fiskal moden bermula pada tahun 1880 hingga tahun 1910-an dengan standard emas, di mana negara-negara mengaitkan nilai mata wang mereka dengan jumlah emas yang mereka pegang. Bank Rizab Persekutuan dibentuk pada tahun 1913, walaupun AS telah berusaha menubuhkan bank pusat sejak penubuhan negara ini pada tahun 1776.

ciri-ciri

FRB menggunakan dewan 12 anggota, yang disebut Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC), untuk memilih perubahan dasar monetari. The Fed mengawal dasar monetari dengan mengubah keperluan rizab — yang memerlukan berapa banyak wang tunai cair yang harus ditangani; menukar kadar diskaun — kadar di mana bank boleh meminjam dari bank persekutuan; dan, akhirnya, dengan membeli atau menjual sekuriti kerajaan.

Kesan

Apabila FRB memperketat penawaran wang di AS, perniagaan kecil terjejas. Perniagaan kecil lebih cenderung daripada syarikat besar bergantung pada kredit untuk membiayai operasi mereka. Secara keseluruhan, bagaimanapun, dasar monetari yang ketat cenderung mengurangkan output ekonomi untuk semua perniagaan. Sebaliknya, peningkatan pinjaman, terutama kepada perniagaan kecil, meningkatkan aktiviti ekonomi.

Pertimbangan

Dasar monetari boleh mempengaruhi keputusan pemilik perniagaan kecil untuk mendapatkan pinjaman, kerana tindakan oleh Fed memberi isyarat kesihatan keseluruhan ekonomi. Dalam tinjauan Pentadbiran Perniagaan Kecil pada tahun 2001, dalam tempoh 30 hari setelah penurunan kadar pinjaman persekutuan oleh Pengerusi Fed Alan Greenspan sebanyak 100 mata asas, 3 peratus lebih sedikit perniagaan merasakan mereka harus mengembangkan perniagaan mereka, dan 2 persen melaporkan bahawa mereka tidak akan berkembang.

Potensi

Kemelesetan ekonomi 2007/2008 menimbulkan krisis kredit yang menjadikannya sukar bagi perniagaan kecil untuk memperoleh kredit. Pada bulan Julai 2010, Ketua Fed Ben Bernanke menyatakan bahawa dia meramalkan kadar diskaun yang sangat rendah — dalam kisaran 0 hingga 0,5 persen — hingga ekonomi bangkit dari kemelesetan. Di samping itu, Fed membeli sekuriti kira-kira $ 1.2 trilion untuk meningkatkan penawaran wang AS dan menurunkan nilai wang, untuk mendapatkan pinjaman bank lagi.