Cara Menghilangkan Pekerja yang Tidak Berpuas Hati

Tahap moral di kalangan pekerja dalam perniagaan anda mempunyai kesan langsung terhadap produktiviti. Walaupun dijangkakan bahawa pekerja akan mengalami hari yang buruk sekarang, seseorang yang terus-menerus tidak berpuas hati dapat membuat situasi yang menyebabkan pekerja lain juga merasa tidak bahagia, tidak puas atau tidak berpuas hati. Walaupun menyingkirkan pekerja yang tidak berpuas hati secara langsung mungkin merupakan penyelesaian paling mudah, ia tidak selalu mungkin. Sama ada anda menyingkirkan pekerja yang tidak berpuas hati atau hanya rasa tidak senangnya, keseluruhan perniagaan anda akan mendapat manfaat daripada melakukannya.

Tentukan Sebab Tidak Berbahagia

Komunikasi antara anda dan pekerja adalah bahagian penting dalam menjalankan perniagaan. Sama ada anda mempunyai dasar terbuka atau menjadualkan perjumpaan individu atau berkumpulan secara berkala untuk berkomunikasi dengan pekerja, menggunakan alat penting ini dapat membantu anda menentukan sebab-sebab ketidakpuasan. Mulakan dengan perbualan satu lawan satu dengan pekerja yang tidak berpuas hati. Gunakan nada yang tidak bertentangan dan beri tahu pekerja bahawa anda menyedari rasa tidak senangnya dan ingin melihat apa yang boleh anda lakukan di tempat kerja untuk membalikkan keadaan. Sepanjang perbualan, anda mungkin mendapati rasa tidak senang itu berkaitan dengan masalah peribadi dan bukannya masalah di tempat kerja. Terlepas dari alasan untuk tidak berpuas hati, mengetahui bahawa ia memberi anda asas untuk membantu menyelesaikan masalah dengan pekerja anda.

Kemungkinan sumbang saran

Setelah alasan ketidakpuasan pekerja dinyatakan, anda boleh berusaha mencari jalan keluar yang mungkin. Libatkan pekerja dalam proses ini untuk mencapai penyelesaian yang berkesan untuk keadaan tersebut. Sekiranya masalah itu berkaitan dengan masalah peribadi, minta bantuan pakar sumber manusia anda untuk menyediakan senarai perkhidmatan atau idea yang boleh membantu pekerja. Rawat masalah di tempat kerja yang menyebabkan ketidakbahagiaan dengan meminta pertolongan pekerja yang tidak berpuas hati untuk memberikan beberapa pilihan yang boleh memperbaiki keadaan.

Mencari Kebahagiaan Dalam Perniagaan

Pekerja yang tidak berpuas hati dalam satu bidang perniagaan mungkin merupakan pekerja anda yang paling bahagia dan paling produktif di kawasan lain. Sekiranya boleh, pertimbangkan untuk mengubah tanggungjawab kerja pekerja untuk memasukkan lebih banyak tugas yang mereka mahir. Sekiranya ketidakpuasan pekerja berkaitan dengan kesukaran dengan pekerja lain, penempatan semula ruang kerja yang sederhana mungkin dapat menyelesaikan masalah tersebut. Pada akhirnya, menyelesaikan masalah dengan menghilangkan rasa tidak senang dan bukan pekerja menjimatkan wang yang harus anda habiskan untuk mengambil dan melatih pekerja baru.

Apabila Tidak Ada Yang Berfungsi

Penting untuk melakukan usaha untuk menyelesaikan ketidakpuasan pekerja dan meningkatkan hubungan pekerja sama sekali. Kadang kala, tidak kira apa yang anda lakukan, masalahnya tidak dapat diselesaikan. Sekiranya pekerja anda tidak responsif terhadap usaha yang anda dan kakitangan pengurusan anda lakukan untuk meningkatkan kebahagiaan, mungkin sudah waktunya untuk mempertimbangkan untuk menghentikan pekerjaan. Bincangkan pilihan ini secara menyeluruh dengan kakitangan pengurusan anda dan pekerja yang berkenaan, jika sesuai. Apabila semua yang lain gagal, lebih baik kehilangan seorang pekerja yang tidak berpuas hati daripada terus menyumbang kepada persekitaran yang tidak bahagia untuk pekerja lain.