Definisi Setara Kos Iklan

Setara kos iklan merujuk kepada nilai iklan oleh jabatan perhubungan awam. Banyak jabatan perhubungan awam menghadapi cabaran untuk membenarkan nilai mereka. Mengukur nilai ekonomi jabatan aktiviti perhubungan awam adalah masalah kerana memerlukan wang untuk membayar media untuk iklan, tetapi liputan media lebih berharga daripada kos liputan.

Mengapa Mengiklankan?

Pengiklan membeli ruang atau masa siaran untuk mempersembahkan dan mempromosikan produk, idea dan perkhidmatan kepada orang ramai. Amalan ini memainkan peranan penting dalam merealisasikan keuntungan, sehingga ada hubungan antara pelaburan dalam iklan dan pertumbuhan ekonomi. Dalam buku, "Pelancaran! Iklan dan Promosi dalam Waktu Nyata", penulis menyatakan bahawa "Walaupun pulangan pelaburan yang tepat berbeza sangat banyak ... kajian mendapati bahawa satu dolar yang dibelanjakan untuk pengiklanan mengembalikan $ 3 hingga $ 20 dalam penjualan tambahan." Nilai diukur dengan kenaikan atau penurunan penjualan yang merupakan hasil publisiti.

Pengiraan nilai

Kesetaraan nilai iklan (AVE) mencetuskan kontroversi mengenai kebolehpercayaan dan kesahannya. Pengiklan mengira kos liputan media dalam satu tempoh dan kemudian menggunakan pengganda. Institut Perhubungan Awam mengenai Pengukuran PR tidak menyokong AVE sebagai alat pengukur; namun, mereka percaya bahawa jika anda membandingkan satu periode media dengan jangka masa yang lain, perbezaannya menunjukkan sama ada terdapat peningkatan atau penurunan pertumbuhan fiskal. Pendekatan lain adalah membandingkan keunggulan yang diperoleh dengan pesaing anda.

Kualitatif vs Kuantitatif

Kakitangan perhubungan awam sering menyedari hasil kerja mereka tetapi mereka tidak dapat menyampaikannya dengan cara yang bermakna kepada penyelia mereka. Namun, mereka mesti dapat menyatakan sumbangan strategik mereka kepada organisasi yang ingin menerima nilai wangnya. Pendekatan pengukuran kuantitatif seperti AVE tidak kualitatif. Para profesional perhubungan awam mesti meyakinkan atasan bahawa terdapat pulangan pelaburan dalam perhubungan awam.

Tetapkan Objektif yang Dapat Diukur

Walaupun pengukuran dan penilaian penting, kadang-kadang sukar untuk menggambarkan nilai profesional hubungan media, yang bertujuan untuk membantu organisasi mencapai tujuan dan objektifnya. Profesional perhubungan awam mesti menetapkan objektif yang dapat diukur dan menggunakan program dan strategi pemasaran untuk mencapai hasil yang diinginkan. Mereka mesti menentukan bagaimana output mempengaruhi hasil dan menilai prestasi terhadap objektif untuk melihat strategi yang sedang berjalan dan yang tidak.