Bagaimana Mengenakan Jualan Seni sebagai Pelaburan atau Koleksi

Apabila anda berniaga dalam bidang seni, cukai jualan hanya bergantung pada harga jualan. Sama ada pelanggan mahukan sekeping untuk koleksi atau pelaburan yang akan dijual kemudian tidak relevan. Sebagai pelaburan atau koleksi, mungkin bernilai lebih banyak di masa depan, tetapi jika itu tidak mempengaruhi harga jualan, ia tidak akan mempengaruhi cukai.

Mengira Cukai

Mengira jumlah cukai pada bahagian tertentu boleh menjadi sukar. Sebagai tambahan kepada cukai negara, anda mungkin diminta untuk menilai cukai daerah dan bandar dan cukai penjualan khas untuk pemadam kebakaran atau transit massa. Kesannya, kadar cukai berbeza walaupun di bandar yang sama. Pemungut cukai daerah atau negeri anda seharusnya dapat memberitahu anda kadar yang tepat untuk kedai anda dan cara mengira cukai. Di Texas, misalnya, anda mengira angka perpuluhan ketiga, kemudian membulatkannya.

Bebas cukai

Negeri anda mungkin mengecualikan beberapa pelanggan daripada membayar cukai jualan. Di Texas, misalnya, pelanggan yang membeli seni untuk menjualnya tidak perlu membayar cukai. Negeri ini juga mengecualikan pelanggan dengan kumpulan agama, amal dan pendidikan yang layak daripada membayar. Pelanggan harus menunjukkan dokumen yang menunjukkan bahawa mereka dikecualikan daripada cukai. Anda perlu mencatat semua maklumat untuk membuktikan penjualan itu sah tanpa cukai sekiranya pemerintah meminta.

Cukai Lain

Sekiranya pelanggan anda membayar cukai jualan dan anda mengenakannya untuk menghantar atau menghantar lukisan ke rumahnya, bayaran penghantaran mungkin juga dikenakan cukai. Gunakan cukai adalah kes khas, cukai negeri dikenakan untuk pembelian di luar negeri untuk mengimbangi cukai penjualan yang mereka tidak pungut. Tidak seperti cukai jualan biasa, bukan tanggungjawab anda untuk memungut cukai penggunaan dari pembeli seni luar negara. Namun, jika anda menggunakan celah tersebut untuk memberi pelepasan cukai kepada pelanggan dalam negeri, anda adalah orang yang membayar denda.

Internet dan Pesanan Mel

Sekiranya anda menjual karya seni melalui laman web anda, anda mungkin perlu memungut cukai, bergantung pada lokasi alamat fizikal anda. Contohnya, jika studio anda berada di Georgia, anda mengenakan cukai jualan ke atas pembelian Internet oleh pelanggan Georgia. Pelanggan di Virginia perlu membayar cukai penggunaan Virginia, tetapi itu bukan masalah anda. Prinsip yang sama berlaku jika anda menghantar katalog dan berniaga melalui pesanan mel.