Cara Membuat Memo Debit

Apabila perniagaan anda menawarkan kredit di kedai kepada pelanggan, anda membenarkan pelanggan membayar secara ansuran. Setiap bulan, anda mesti memberikan butiran akaun kredit kepada pelanggan dengan menggunakan invois atau penyata bil. Sekiranya pelanggan ingkar akaunnya, anda mesti memberitahu pelanggan mengenai pembayaran yang tidak dijawab. Memo debit adalah surat yang meminta pembayaran segera, yang serupa dengan invois. Dengan menggunakan memo debit, anda dapat mengingatkan pelanggan mengenai pembayaran yang terlewat dengan cara profesional.

1

Hitung jumlah yang terhutang pelanggan untuk barang dagangan atau perkhidmatan. Sertakan semua faedah dan yuran lewat yang terkumpul.

2

Buka program pemprosesan kata, seperti WordPerfect atau Microsoft Word. Sekiranya anda tidak akan mencetak memo debit di kop surat syarikat, lampirkan logo syarikat atau masukkan nama dan alamat syarikat di bahagian atas dokumen.

3

Taipkan tarikh dan nama pelanggan, alamat dan nombor akaun di bawah maklumat perniagaan anda.

4

Bina permulaan memo debit. Gunakan nada profesional tetapi sopan semasa menulis memo. Gunakan seperti, "Rekod kami menunjukkan bahawa kami belum menerima pembayaran anda sebanyak $ 250 yang telah jatuh tempo pada 30 April 2012. Kami harap ini hanya pengawasan dan anda akan segera membayar baki hutang yang telah jatuh tempo."

5

Sertakan nama, keterangan dan kuantiti item atau perkhidmatan yang dibeli. Sertakan juga baki akaun, tarikh akhir asal dan tarikh akhir akhir. Buat catatan mengenai sebarang butiran tambahan, seperti faedah terkumpul dan bayaran lewat yang dikenakan pada akaun.

6

Tulis kesimpulan memo debit. Bersimpati dengan pelanggan dan menyatakan pemahaman mengenai masalah kewangan. Pertimbangkan untuk menggunakan sesuatu yang serupa dengan, "Jika anda mengalami masalah kewangan, beritahu kami agar kami dapat membantu anda mengatasi keadaan yang tidak diingini dan memperbaharui akaun anda."