Cara Memberhentikan Dengan Martabat

Memecat pekerja adalah tugas yang tidak dapat diterima secara universal - jarang ada cara mudah untuk menyampaikan berita tidak selesa kepada seseorang bahawa dia dilepaskan. Malangnya, ini adalah kenyataan yang mesti dihadapi oleh hampir setiap pengurus - dan apabila anda melakukannya, anda mesti bersedia untuk menangani masalah dan pekerja dengan penuh maruah, profesionalisme dan rasa hormat. Dengan melakukan ini, anda memutuskan hubungan dengan pekerja sebagai nota positif yang mungkin - jika tidak, tindakan anda tidak dapat mempengaruhi syarikat dan kemampuan pengurusan anda.

Beri Notis Pekerja

Walaupun tidak ada yang suka diberhentikan, pekerja mungkin lebih terganggu ketika mengejutkan. Apabila anda menyedari bahawa PHK tidak dapat dielakkan, anda berhutang kepada kakitangan anda untuk memberitahu mereka lebih awal. Bersikap terbuka, jujur ​​dan berterus terang dengan kakitangan anda mengenai di mana pemotongan dapat dilakukan dan kapan - ini menjadikan berita kurang cenderung menimbulkan rasa panik, dan ini memperkuat rasa percaya antara anda dan kakitangan anda.

Tawaran Privasi

.Apabila anda bersedia untuk memberhentikan seseorang, lakukan secara tertutup - pekerja mungkin merasa terdedah ketika diberi berita, dan emosi mungkin tinggi. Panggil pekerja ke dalam perjumpaan peribadi. Sekiranya anda mesti mempunyai wakil SDM, pastikan bahawa ia adalah seseorang yang tidak asing lagi dengan pekerja tersebut. Tahan untuk berhenti seketika atau menari mengenai masalah ini dan segera memberitahu pekerja anda mengenai keputusan anda, memberikan penjelasan yang jelas. Tetap fokus dan intinya. Tetap berpesan adalah kunci untuk melaksanakan keputusan ini tanpa kejadian.

Dengarkan dengan Batas

Pekerja anda mungkin menjadi emosional semasa perjumpaan diberhentikan, dan bagaimanapun tidak sabar anda rasakan, adalah tanggungjawab anda untuk mendengar dan mendengar pekerja tersebut. Ini adalah kunci untuk pemberhentian yang bermaruah dan hormat Anda tidak semestinya harus bersetuju dengan apa yang dikatakan oleh pekerja - anda bahkan tidak perlu menyukainya - tetapi membenarkan pekerja tersebut untuk berkongsi perasaannya. Sekiranya dia memerlukan beberapa saat yang tenang untuk menyiarkan berita itu, biarkan dia masa itu. Sekiranya dia menangis atau memerlukan tisu, sediakannya. Jangan sentuh pekerja. Jangan mengatakan perkara yang boleh mengelirukan mesej anda atau menyalahkan orang lain atas keputusan tersebut.

Tawaran Galakan

Pekerja anda mungkin merasa tidak bersedia, takut, keliru dan cemas. Anda boleh membantu pekerja memproses keputusan pemberhentian dengan menawarkan sokongan dan maklumat konkrit, seperti apa bantuan dan faedah yang tersedia untuknya. Contohnya, anda boleh mengarahkan pekerja itu ke kumpulan sokongan, program bantuan pekerja dan pusat maklumat daripada dapat membantunya membuat persediaan untuk langkah seterusnya dalam kerjayanya. Sekiranya pekerja masih mempunyai masa yang tersisa dengan syarikat anda, sediakan diri anda sekiranya dia mempunyai pertanyaan mengenai apa yang akan datang.