Kelebihan QuickBooks Pro

Perisian QuickBooks atau aplikasi Web dari Intuit dapat membantu anda dan akauntan anda mengawasi dan mengatur akaun perniagaan anda. Terdapat banyak kelebihan menggunakan QuickBooks secara umum, tetapi anda mempunyai dua pilihan dari segi pakej mana yang hendak dibeli: Pro atau Premier. Kelebihan utama menggunakan QuickBooks Pro termasuk dalam rangkaian kategori generik.

Pendapatan

Salah satu kelebihan utama menggunakan QuickBooks Pro adalah banyak data yang membentuk akaun anda dihasilkan secara automatik, sama ada syarikat anda berada di sektor runcit, komersial atau sektor lain. Sebagai contoh, QuickBooks Pro dapat mengotomatisasi Point of Sale dan menguruskan transaksi seperti pembayaran kad kredit dan debit, termasuk cukai jualan dan invois. Anda dapat mengintegrasikan QuickBooks Pro ke dalam proses penerimaan pembayaran sehingga data yang berkaitan dengan transaksi ini segera diambil dan tersedia untuk perakaunan dan analisis.

Perbelanjaan

QuickBooks Pro menyediakan sejumlah fitur automatik untuk mengurus dan mengesan perbelanjaan untuk perniagaan. Perisian ini merangkumi alat untuk mengawasi bil dan pembayaran tertunggak, seperti memungkinkan anda mencetak cek terus dari perisian. QuickBooks Pro juga mempunyai kemudahan untuk menguruskan pembayaran gaji, termasuk percukaian. Aplikasi ini juga menyediakan alat untuk mengesan item inventori, walaupun terdapat di beberapa lokasi. Sekiranya perniagaan anda bersifat antarabangsa, QuickBooks Pro menyertakan pilihan untuk mengesan pendapatan dan perbelanjaan dalam lebih dari satu mata wang.

Dokumentasi

Selain menangkap data perakaunan, QuickBooks Pro menghasilkan dokumentasi automatik. Berbagai jenis dokumen yang biasa digunakan seperti invois, laporan dan bahkan rancangan perniagaan dimodelkan sebagai templat dalam perisian. Anda boleh menggunakan templat QuickBooks Pro lalai, yang sesuai untuk kebanyakan perniagaan biasa, atau anda dapat mengeditnya untuk membuat templat anda sendiri untuk menghasilkan dokumentasi yang sesuai dengan kegiatan perniagaan anda. Data perakaunan anda dimasukkan ke dalam templat ini untuk menghasilkan dokumentasi yang tepat dalam format standard.

Perancangan

QuickBooks terutamanya merupakan alat untuk menangkap data perakaunan, tetapi ia dapat memainkan peranan yang lebih penting dalam operasi harian dan jangka panjang perniagaan anda, dari penjualan hingga perancangan untuk masa depan. Data yang diambil dalam QuickBooks berpotensi bernilai besar, dan perisian ini merangkumi berbagai alat untuk mengelola data ini, menghasilkan laporan yang dapat Anda gunakan untuk memasukkan keputusan perencanaan masa depan dengan keuntungan dari pandangan yang tepat. Oleh itu, QuickBooks Pro bukan hanya untuk menjaga akaun anda dengan teratur, tetapi juga dapat memainkan peranan penting ke arah yang anda pilih untuk perniagaan anda.