Apakah Aktiviti Yang Harus Anda Lakukan untuk Menghitung Inventori Anda dengan Betul pada Akhir Tahun?

Mengira inventori anda pada akhir tahun fiskal bermaksud mengesahkan bahawa stok yang ada di gudang mengikut rekod perniagaan sebenarnya ada secara fizikal di sana. Ini penting kerana anda mungkin mempunyai perbezaan umum kerana kesalahan penerimaan, kerosakan, kesalahan pembungkusan dan pencurian. Mengambil inventori pada setiap akhir tahun dan membetulkan nombor apabila perlu mengelakkan kesalahan terkumpul selama bertahun-tahun. Kesalahan inventori yang besar boleh menyebabkan perniagaan anda terganggu kerana keadaan stok yang tidak dijangka dan meragukan ketepatan buku syarikat anda.

Tutup Urus Niaga

Anda tidak dapat membuat inventori akhir tahun apabila anda melakukan transaksi terbuka di akaun. Anda mesti menghantar semua penjualan tahun ini dan telah menerima pembelian sepanjang tahun. Apabila anda menyelesaikan semua operasi ini, anda mesti mencatatkannya dalam buku syarikat dan menutup semua transaksi dalam akaun, syarikat anda telah mencapai keadaan yang jelas. Pada ketika ini, inventori dalam buku harus sesuai dengan inventori yang ada secara fizikal di gudang. Sekiranya anda tidak dapat menutup semua transaksi, anda mesti melakukan pembetulan yang sesuai pada tahap pendamaian.

Kira Inventori Fizikal

Mengambil inventori fizikal anda bermaksud masuk ke gudang, mengenal pasti semua barang yang ada di dalam simpanan anda, mengira jumlah setiap item yang ada dan mencatat jumlahnya. Untuk ketepatan, anda harus mempunyai pasukan yang terdiri dari dua orang yang melakukan pengiraan, dengan satu memeriksa bahan dan yang lain mencatat nombor pada borang pelaporan. Pasukan anda mesti mengira item yang teratur tetapi juga mengira dan mengenal pasti barang yang rosak, bahan yang dilabel dengan salah dan produk yang tidak betul dibungkus.

Mendamaikan Inventori

Inventori fizikal biasanya akan menunjukkan jumlah bahan yang tidak sesuai dengan catatan dalam akaun. Rekonsiliasi cuba menjelaskan mengapa nombornya tidak sepadan. Apabila inventori fizikal menunjukkan bahawa anda menghadapi masalah inventori seperti kerosakan atau pembungkusan yang salah, dengan mengambil kira nombor yang sesuai sering kali menggabungkan bilangan fizikal dengan buku. Sekiranya anda mempunyai perbezaan yang tidak dapat dijelaskan, rekonsiliasi mesti mengambil perhatian dan menunjukkan bahawa tidak mungkin mendamaikan nombor untuk item tertentu. Kadang kala anda perlu membuat pembetulan pada tahap ini untuk memperhitungkan transaksi yang belum ditutup.

Lapor

Setelah anda menyelesaikan persediaan fizikal dan pendamaian telah berlaku, anda akan melaporkan hasilnya kepada pihak pengurusan untuk tindakan selanjutnya. Di satu pihak, anda mesti mengenal pasti sumber perbezaan yang serius sehingga pihak pengurusan dapat mengambil tindakan untuk mengelakkan masalah tersebut berulang. Sebaliknya, perbezaan inventori yang tidak dapat diselesaikan mesti membawa kepada kemas kini nombor dalam akaun untuk menunjukkan jumlah sebenar yang ada. Pengurusan mesti memutuskan bagaimana mencatat perubahan tersebut dalam buku syarikat, sama ada untuk menghapuskan kerugian, mengimbangi kerugian atau untuk menyesuaikan inventori fizikal agar sesuai dengan buku. Setelah selesai, kemas kini dan penyesuaian tersebut membolehkan syarikat memulakan tahun fiskal baru dengan inventori fizikal yang sepadan dengan nombor inventori dalam akaunnya.