Apakah Tiga Perkara Paling Penting yang Perlu dicapai dalam Hubungan Pelanggan?

Pemasaran hubungan menguasai dunia perniagaan. Perniagaan yang berjaya tahu bahawa mereka memerlukan hubungan berterusan dengan pelanggan dan bukannya memperlakukan mereka sebagai pembeli sekali sahaja. Perniagaan kecil anda mesti bergantung pada hubungan pelanggan yang sihat agar anda dapat memiliki asas penjualan yang kukuh. Anda mesti memeriksa apa hubungan dengan pelanggan dan menekankan tujuan terpenting untuk menjalin dan mengekalkan hubungan pelanggan yang positif.

Amanah

Pelanggan mesti mempercayai anda. Dari pengiklanan hingga penyampaian produk atau perkhidmatan anda, tunjukkan kepercayaan dan ketelusan dalam semua urusan anda. Walaupun anda melakukan kesilapan, bersikap telus mengenai perkara itu dan tunjukkan sejauh mana anda akan berusaha untuk memperbaiki kesalahan tersebut. Setelah pelanggan mempercayai anda untuk bersikap jujur ​​dan rajin, anda mempunyai asas yang kukuh untuk hubungan pelanggan.

Kesetiaan

Tunjukkan kesetiaan kepada pelanggan anda dan mereka akan mengembangkan kesetiaan untuk perniagaan anda. Jadikan kesetiaan yang memikat sebagai salah satu pencapaian utama yang anda perjuangkan dalam hubungan pelanggan anda. Anda boleh melakukan ini dengan memberi penghargaan kepada pelanggan yang kembali dengan potongan harga dan tawaran istimewa, dan juga dengan memberi tahu mereka secara berkala mengenai tawaran, produk, perkhidmatan dan peningkatan baru ke produk sebelumnya. Komunikasi berterusan ini akan mengingatkan pelanggan akan kepuasan yang mereka dapati ketika berurusan dengan anda pada masa lalu.

Fahami Masalah Pelanggan

Anda menyelesaikan masalah untuk pelanggan. Mereka datang kepada anda untuk memenuhi keperluan, menyelesaikan kesukaran atau mencari cara baru untuk melakukan sesuatu untuk diri mereka sendiri. Jangan memberi tumpuan secara eksklusif pada perkara yang dapat dilakukan oleh pelanggan untuk anda dengan membeli dari anda. Sebaliknya, luangkan masa untuk memahami masalah mereka. Kemudian anda boleh menawarkan produk atau perkhidmatan yang menyelesaikan masalah tersebut. Pelanggan yang merasakan bahawa anda mengambil berat masalah mereka akan menjalin hubungan yang berkekalan dengan anda dan perniagaan anda.

Kaji semula Hubungan Anda

Setelah anda membina kepercayaan, kesetiaan dan pemahaman dalam hubungan pelanggan anda, renungkanlah hubungan tersebut secara berkala. Jangan anggap bahawa anda telah mengeratkan hubungan dan bahawa ia tidak akan berubah. Tanyakan pada diri anda apakah anda cukup memperhatikan pembentukan semula kepercayaan, menghargai kesetiaan dan mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam mengenai keperluan pelanggan anda.