Cara Meletakkan Laporan Kredit Buruk pada Perniagaan

Melaporkan akaun kredit negatif atau tunggakan dengan perniagaan memerlukan anda mendaftar langganan perniagaan dengan salah satu biro pelaporan kredit perniagaan utama (Dun & Bradstreet, Experian Business atau Equifax Business) dan kemudian menyerahkan butiran akaun tersebut kepada biro . Untuk membuktikan kredit buruk, anda perlu menghantar salinan bil yang dihantar ke perniagaan dan salinan perjanjian asal yang membuka akaun.

1

Kumpulkan semua dokumentasi yang berkaitan dengan akaun dengan perniagaan. Ini termasuk salinan perjanjian akaun asal anda, salinan sebarang kontrak yang mengubah perjanjian asal, rekod pembayaran bil dan semua rekod komunikasi dengan perniagaan penghutang. Buat salinan semua bahan ini dan bersiap untuk menghantarnya ke biro kredit untuk pengesahan.

2

Daftar untuk berlangganan dengan satu atau lebih biro pelaporan kredit perniagaan utama jika anda belum memilikinya. Anda mesti mempunyai langganan dalam keadaan baik untuk melaporkan akaun apa pun kepada biro. Sekiranya anda sudah mempunyai entri aktif dengan syarikat yang berkenaan, proses pelaporan akan dipermudahkan.

3

Isi borang yang diminta oleh biro kredit yang Anda laporkan dan sertakan semua dokumentasi yang relevan yang menyokong laporan tingkah laku kredit buruk. Anda tidak berkewajiban untuk memberikan laporan mengenai semua akaun kredit, tetapi undang-undang mengharuskan anda memberikan maklumat yang tepat sepanjang pengetahuan anda kepada biro.

4

Tunggu sehingga akaun disahkan oleh biro kredit yang anda gunakan untuk langganan. Setelah memberitahu anda bahawa pihaknya telah mengesahkan laporan akaun negatif anda, pesan laporan kredit perniagaan yang bersangkutan untuk mengesahkan bahawa ia telah diperbaharui.