Perbezaan Antara Objektif Komunikasi & Objektif Jualan

Menyusun pasukan kerja melibatkan kedua-dua tujuan keseluruhan perniagaan dan objektif khusus yang perlu dipenuhi oleh pasukan kerja untuk memainkan peranannya dalam usaha yang berjaya. Pengurus perlu menetapkan objektif yang berbeza untuk setiap jabatan atau kumpulan berdasarkan kemampuan dan peranannya sendiri dalam proses yang lebih besar. Bahagian penjualan dan komunikasi cenderung mempunyai objektif yang sangat berbeza walaupun mereka berusaha mencapai tujuan organisasi yang sama.

Menentukan Objektif

Walaupun istilah tujuan dan objektif mempunyai makna yang berkaitan, mereka mempunyai perbezaan penting dalam konteks pengurusan perniagaan. Matlamat adalah sasaran yang luas dan abstrak yang sering sukar diukur. Walau bagaimanapun, objektif jauh lebih spesifik. Mereka bergantung pada sasaran yang ditentukan dengan jelas, sering menggunakan nombor dan tarikh untuk menetapkan had dan tarikh akhir. Sebagai contoh, organisasi bukan untung dengan tujuan menarik penderma baru mungkin mempunyai objektif yang berkaitan untuk mengeluarkan 10,000 brosur dan membuat 1.000 panggilan telefon pada akhir bulan.

Objektif Komunikasi

Pasukan komunikasi perniagaan, atau mana-mana jenis pasukan kerja dengan elemen komunikasi, mungkin hanya mempunyai objektif yang termasuk dalam bidang kepakarannya. Sebagai contoh, jabatan perhubungan awam mungkin mempunyai objektif untuk mengeluarkan siaran akhbar yang menangani tuntutan mahkamah dalam 24 jam. Demikian juga, jabatan pemasaran mungkin ditugaskan untuk menghasilkan tiga kempen iklan baru dengan harga kurang dari $ 1 juta setiap satu yang memberi kesadaran pelanggan akan produk baru, seperti yang diukur dalam tinjauan, hingga 75 persen.

Objektif Jualan

Objektif penjualan bergantung pada data statistik untuk menetapkan tahap penjualan sasaran dari masa ke masa. Objektif penjualan tidak semestinya merujuk kepada jumlah barang yang dijual oleh perniagaan. Sebaliknya mereka dapat merujuk pada target pendapatan, sejumlah pelanggan baru atau jumlah penjualan tertentu untuk setiap anggota staf penjualan. Pengilang komputer boleh menetapkan objektif penjualan 200,000 komputer riba baru pada suku fiskal. Namun, kecuali objektif ini merangkumi ketentuan bahawa semua 200.000 model dijual dengan harga borong penuh, pasukan penjualan dapat menurunkan harga untuk meningkatkan penjualan kepada peruncit dan memenuhi objektif tersebut tanpa menguntungkan syarikat.

Konteks

Walaupun objektif komunikasi dan objektif penjualan mempunyai kandungan yang berbeza berdasarkan kemahiran dan sumber dari setiap jenis fungsi jabatan atau perniagaan, mereka tetap bergantung pada sasaran yang ditentukan secara khusus. Kedua-dua pasukan komunikasi dan pasukan penjualan bekerja dalam konteks perniagaan yang sama, yang bermaksud objektif mereka harus mendorong mereka mencapai tujuan bersama.

Sebagai contoh, perniagaan mungkin mempunyai tujuan untuk meningkatkan kepuasan pelanggan secara keseluruhan. Untuk mencapai tujuan ini, objektif penjualan mungkin adalah untuk melatih kakitangan penjualan semasa untuk meningkatkan ulasan pelanggan mengenai pengalaman penjualan sebanyak 10 persen tanpa mengurangi pendapatan untuk jabatan tersebut. Sementara itu, objektif komunikasi yang mencapai tujuan yang sama adalah untuk meningkatkan masa menunggu pelanggan apabila mereka menghubungi pusat khidmat pelanggan sebanyak 30 saat dan mendapatkan sekurang-kurangnya 90 peratus pekerja syarikat untuk memeriksa e-mel mereka setiap jam untuk memastikan mereka mempunyai data terkini untuk disampaikan kepada pelanggan.