Cara Menggaji Pekerja Dwibahasa

Menggaji pekerja dwibahasa dapat membantu anda mengembangkan pasaran khusus syarikat anda, menjangkau komuniti etnik dan meningkatkan produktiviti. Anggota staf dwibahasa lebih murah daripada jurubahasa, dan mereka mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai matlamat perniagaan anda dan cara kerja syarikat anda daripada individu yang dikontrak. Apabila anda mempunyai kakitangan yang pelbagai, budaya perniagaan anda akan mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai pelanggan anda, yang dapat membantu meningkatkan kesetiaan pelanggan. Dengan peningkatan pasaran global di halaman belakang rumah anda sendiri, masuk akal untuk mengupah individu dwibahasa.

1

Iklankan keperluan pekerja dwibahasa. Dalam iklan terperinci yang anda hantar, tunjukkan bahawa anda mencari individu dwibahasa, dan menjadikan bahasa dalam bahasa menjadi syarat pekerjaan. Selain itu, sertakan tahap kefasihan yang anda cari; sebilangan individu dwibahasa dapat dengan fasih bertutur dalam bahasa lain, tetapi mungkin tidak dapat membaca dan / atau menulis di dalamnya. Untuk menguji kemahiran literasi calon dwibahasa, nyatakan bahawa pemohon yang berminat harus menulis surat lamaran dalam bahasa asing.

2

Semak permohonan dan resume calon. Pilih pemohon yang mempunyai kemahiran, pengalaman dan kemampuan bahasa yang anda perlukan.

3

Ambil perekrut pekerjaan dwibahasa. Sekiranya anda tidak dwibahasa atau tidak mempunyai pekerja dwibahasa yang dapat membantu anda dalam proses temu duga, perekrut pekerjaan dwibahasa dapat membantu anda menjalankan wawancara dalam bahasa Inggeris dan bahasa yang anda inginkan.

4

Temu ramah calon pekerjaan. Selain menanyakan soalan wawancara kerja biasa anda, tanyakan kepada setiap calon mengenai tahap penguasaannya dalam bahasa Inggeris dan bahasa asing yang dicari. Adalah baik juga untuk menjalankan ujian perbualan semasa temu duga. Sebahagian daripada wawancara harus merangkumi latihan bertulis untuk menguji tahap literasi. Agensi pengambilan pekerja dwibahasa boleh menjual ujian dan jawapan bertulis kepada anda, jika anda tidak memilikinya.

5

Tawarkan kedudukan kepada calon dwibahasa yang memenuhi kelayakan yang anda cari.