Mengenai Six Sigma

Perniagaan menggunakan kaedah Six Sigma untuk meningkatkan kualiti proses pembuatannya dengan mencari dan memperbaiki penyebab ketidaksempurnaan dan kesilapan. Pengembangan dan pencarian strategi baru mendorong syarikat anda mencapai kejayaan melalui prestasi cemerlang. Six Sigma adalah pendekatan khusus untuk mengembangkan dan menghasilkan produk dan perkhidmatan tanpa ralat.

Definisi

Six Sigma adalah "proses perniagaan yang membolehkan syarikat meningkatkan keuntungan secara dramatik, menurut 100 Ventures, dengan" dengan menyelaraskan operasi, meningkatkan kualiti, dan menghilangkan kecacatan atau kesalahan. " Ini berbeza dengan kaedah konvensional dengan memeriksa dan membangunkan semula sistem syarikat, bukan sekadar mengurangkan masalah yang ada. Matlamat perniagaan syarikat anda akan menentukan bagaimana anda melaksanakan Six Sigma.

Sejarah

Konsep Six Sigma tidak digunakan secara meluas sehingga tahun 1980 ketika Motorola menetapkan dan menandakan kaedah yang digunakan sekarang. Pada asalnya, Six Sigma - nama yang diciptakan oleh jurutera Motorola Bill Smith - dirancang sebagai kaedah untuk mengenal pasti kesalahan pembuatan. Setelah menunjukkan kekurangan dalam pengurusan kualiti mereka, CEO Motorola Bob Galvin menetapkan matlamat lima tahun bagi syarikat itu untuk meningkatkan kualiti produk. Dengan menggunakan teori Six Sigma, dia yakin mereka dapat mengurangkan kecacatan dan meningkatkan prestasi.

Kecacatan Dan Pembolehubah

"Sigma" (σ) adalah huruf ke-18 abjad Yunani. Dalam statistik, ia mewakili ukuran sisihan piawai, atau sejauh mana proses apa pun akan menyimpang dari kesempurnaan. Dalam pembuatan, ketika prosesnya adalah enam-sigma, 99,99966% produknya cacat atau bebas dari kesalahan. Sebaliknya, dalam proses one-sigma, 69 peratus produknya akan rosak. Six Sigma (6σ) berteori bahawa setelah anda mengukur kesalahan dalam sistem anda, anda dapat menentukan cara untuk menghapuskannya dan memindahkan produk sedekat mungkin untuk bebas dari kecacatan.

Six Sigma menggunakan formula cacat per juta peluang, atau DPMO, untuk mencerminkan kualiti produk syarikat anda. Perbandingan yang dapat dihitung merangkumi, tetapi tidak terhad kepada nisbah kos hingga harga, masa penghantaran dan kualiti. Fahami keperluan syarikat anda sebelum memilih ukuran kerana ia menunjukkan masalah yang berlainan untuk industri yang berbeza. Alat Six Sigma membantu memastikan sistem anda tetap berjalan, dengan itu, dapat menghilangkan lagi kecacatan.

DMAIC

DMAIC adalah proses yang digunakan untuk mengarahkan dan melaksanakan alat dan pengukuran Six Sigma. Ia adalah singkatan untuk menentukan, mengukur, menganalisis, memperbaiki dan mengawal. Semasa fasa menentukan, syarikat menentukan apa yang mereka mahukan dari produk atau perkhidmatan mereka. Setelah tujuan yang ditentukan sudah siap, sistem yang sudah ada diukur dan dianalisis untuk mengetahui di mana syarikat itu berdiri, dan langkah-langkah apa yang harus diambil untuk menyingkirkan kekurangan yang menghalang pencapaian matlamat. Seterusnya, kembangkan penyelesaian dan mulailah menggunakan sistem baru anda untuk memperbaiki. Akhirnya, dan yang paling penting, kendalikan sistem anda yang lebih baik. Six Sigma memerlukan pengukuran dan analisis berterusan proses anda, dan pengubahsuaian dasar dan prosedur berterusan untuk kejayaan yang dijamin.

Juara dan tali pinggang

Sistem Six Sigma mengkategorikan peserta sebagai "juara" atau "tali pinggang." Six Sigma mendefinisikan juara sebagai "pemimpin perniagaan yang memimpin Six Sigma dengan menaja projek." Juara adalah individu yang berpendidikan tinggi dalam teknik Six Sigma dan bertanggungjawab untuk merancang projek agar sesuai dengan matlamat syarikat. Adalah tugas juara untuk melantik dan mengarahkan pemimpin projek, yang disebut "tali pinggang." Pemimpin projek adalah "tali pinggang hitam" yang melengkapkan latihan yang luas, sementara "tali pinggang hijau" adalah pemula yang dilatih oleh tali pinggang hitam.

Six Sigma untuk Perniagaan Kecil

Walaupun paling sering digunakan dalam proses pembuatan yang besar, perniagaan kecil mungkin mendapat keuntungan daripada melaksanakan proses Six Sigma dan harus memperoleh kelebihan kewangan dalam beberapa projek pertama. Daripada mengambil pekerja berkelayakan tali pinggang hitam sepenuh masa, perniagaan kecil mungkin menggunakan perunding Six Sigma.