Matlamat dan Objektif untuk Staf Jualan

Matlamat dan objektif yang jelas dapat menjelaskan tanggungjawab pasukan penjualan anda dan meningkatkan kejayaan perniagaan anda. Mesyuarat berkala untuk membincangkan peralihan matlamat, tanggungjawab tanggungjawab dan pemecahan objektif menjadi tindakan yang lebih kecil dapat membantu anda memastikan pasukan anda tetap fokus pada matlamat anda. Anda mungkin mahu memberikan insentif kepada anggota kakitangan yang mencapai matlamat anda atau mengikuti langkah-langkah yang diperlukan untuk mencapainya.

Matlamat Produktiviti dan Jangkauan

Nombor dan kejayaan penjualan tidak sepenuhnya berada dalam kawalan pasukan penjualan anda, tetapi kakitangan boleh mengawal produktiviti mereka sendiri. Menetapkan garis panduan produktiviti khusus berdasarkan pengalaman dan kemahiran setiap anggota staf. Contohnya, anda mungkin menetapkan kuota untuk jumlah kenalan atau petunjuk yang harus dijana oleh kakitangan setiap bulan, atau menetapkan matlamat syarikat untuk jumlah pelanggan baru yang mesti dijangkau oleh anggota staf setiap minggu. Kegiatan seperti menyiarkan di laman rangkaian sosial anda atau mengemas kini iklan mesin pencari mungkin juga berperanan dalam strategi jangkauan anda.

Matlamat Jualan Khusus

Anda tidak dapat mengukur kejayaan keseluruhan pasukan jualan anda jika anda tidak menetapkan penanda aras penjualan tertentu. Pasukan anda memerlukan sekurang-kurangnya dua nombor: jumlah penjualan yang anda perlukan untuk memperoleh keuntungan dan jumlah penjualan yang anda perlukan untuk mengalahkan prestasi pada suku terakhir atau tahun lalu. Matlamat anda harus mencabar tetapi realistik. Apabila seorang kakitangan melebihi matlamat penjualan secara konsisten, mintalah dia untuk bercakap dengan anggota kakitangan lain mengenai apa yang dia lakukan secara berbeza.

Pembangunan Profesional

Dunia penjualan sentiasa berubah, terutama di kalangan pasukan jualan yang sangat bergantung pada teknologi digital. Galakkan pasukan penjualan anda untuk menetapkan dan kemudian memenuhi matlamat pengembangan profesional seperti belajar mengenai pengoptimuman mesin pencari, menghadiri persidangan penjualan profesional atau menguasai seni persembahan. Anda boleh mempermudah kakitangan anda untuk mencapai matlamat ini dengan menaja perjalanan persidangan atau meneruskan seminar pendidikan.

Perancangan Masa Depan

Sekiranya perniagaan anda mengalami musim yang perlahan, dorong anggota kakitangan untuk meluangkan masa ini untuk merancang dan bergabung semula. Pertimbangkan untuk menawarkan latihan penjualan dalaman atau tentukan tujuan khusus yang anda ingin selesaikan oleh kakitangan anda selama ini. Tugas-tugas ini mungkin termasuk membuat senarai kenalan yang berpotensi, meneliti persaingan anda atau mempelajari lebih lanjut mengenai perniagaan pelanggan semasa anda.