Soalan Temuduga untuk Jualan & Pemasaran

Kegiatan sehari-hari yang terlibat dalam mengendalikan perniagaan anda mungkin memberi anda sedikit masa untuk pemasaran, atau mungkin kekuatan anda lebih bergantung pada aspek teknikal perusahaan anda. Sekiranya demikian, anda mungkin mempertimbangkan untuk mengambil profesional penjualan dan pemasaran untuk membantu perniagaan kecil anda berkembang. Beberapa soalan temu ramah dapat membantu memastikan anda mengambil calon yang tepat untuk pekerjaan itu.

Apa Yang Anda Tahu Tentang Produk / Perniagaan Kami?

Soalan ini dapat membantu anda menentukan sama ada calon telah mengambil masa untuk meneliti syarikat dan produknya. Ini juga memberi anda peluang untuk melihat seberapa baik calon dapat membuat pembentangan. Anda boleh menindaklanjuti pertanyaan dengan menanyakan apa idea pemasaran untuk syarikat anda yang dapat dibawa oleh calon jika diupah.

Bolehkah Anda Beritahu Saya Tentang Kempen Pemasaran yang Berjaya yang Anda Bantu Kembangkan?

Ini membantu anda mengukur pengalaman sebenar calon mengenai mengembangkan dan melaksanakan konsep pemasaran. Calon seharusnya dapat membawa Anda melalui proses pemasaran, dari tahap idea hingga ketika program pemasaran benar-benar melanda. Anda juga boleh bertanya kepadanya apa masalah yang ditanggungnya selama ini dan bagaimana dia berjaya menangani mereka.

Bolehkah Anda Memberi Saya Contoh Masa Anda Mengatasi Bantahan?

Jurujual terus-menerus terpaksa mengatasi keberatan untuk membuat penjualan. Jurujual yang berjaya semestinya tidak mempunyai masalah untuk memberikan contoh ketika dia harus melakukan rintangan besar, seperti memiliki harga yang lebih tinggi daripada pesaing, tetapi masih dapat memperoleh perniagaan. Pertanyaan susulan mungkin melibatkan bertanya apa yang dianggap oleh calon sebagai keberatan utama untuk menjual produk anda dan bagaimana dia akan mengatasinya.

Apa yang Memotivasi Anda?

Soalan ini membantu anda memperoleh pemahaman yang lebih baik mengenai apa yang membuat calon mencentang. Sekiranya calon menunjukkan dia termotivasi untuk mencapai prestij dan pekerjaan yang dia wawancara adalah menjual bekalan air paip, itu mungkin tidak sesuai. Sebaliknya, jika calon itu sangat bermotivasi dengan wang dan pekerjaan anda hanya menawarkan gaji kecil tetapi berpotensi memperoleh pendapatan tinggi dari insentif, anda mungkin telah menemukan orang yang tepat.

Apa Yang Paling Anda Suka Tentang Kedudukan Anda Semasa?

Jawapan untuk soalan ini dapat memberi amaran kepada anda tentang bendera merah yang berpotensi. Contohnya, jika calon menunjukkan bahawa dia tidak suka berurusan dengan "perkara kecil", itu mungkin merupakan tanda bahawa dia lemah dalam bidang seperti memperhatikan perincian atau mengikuti dengan pelanggan. Oleh kerana kedudukan penjualan dan pemasaran biasanya melibatkan interaksi pelanggan yang kerap, ciri-ciri ini dapat membuat beberapa pelanggan tidak berpuas hati.