Undang-undang Perniagaan Kecil untuk Memungut Hutang

Negara Texas mempunyai banyak undang-undang perlindungan pengguna yang berkaitan dengan subjek pemungutan hutang. Walaupun ini adalah kelebihan bagi pembeli yang terlalu banyak, ini mungkin tidak menguntungkan bagi perniagaan kecil yang ingin mengumpulkan dana yang terhutang. Pelbagai undang-undang yang merangkumi pemungutan hutang terdapat dalam Kod Kewangan Texas, Tajuk 5, Bab 392. Terdiri dari lima subk bab, kod ini mengatur kaedah yang mungkin digunakan oleh perniagaan ketika memungut hutang, dan juga retribusi yang boleh diambil oleh pengguna sekiranya perniagaan gagal mematuhi garis panduan.

Ancaman

Sub Bab D dari Kod Kewangan Texas, Tajuk 5, Bab 392 menyoroti pelbagai kaedah yang mungkin tidak digunakan oleh perniagaan ketika berusaha memungut hutang dari pengguna tunggakan. Menurut subbab ini, adalah melanggar undang-undang untuk membuat ancaman keganasan atau teknik haram lain yang menyebabkan kemudaratan kepada seseorang atau harta benda mereka untuk menakut-nakutkan mereka untuk membayar kewajiban mereka. Adalah tidak sah untuk menuduh pengguna dengan cara penipuan atau kejahatan lain sebagai cara untuk memeras ugut pembayaran hutang. Sub Bab D juga memberikan perlindungan kepada penghutang, memungkinkan mereka menggunakan cara undang-undang yang membolehkan mereka merampas atau mengambil semula harta benda yang dimaksudkan.

Penipuan

Sebagai tambahan kepada ancaman dan paksaan, bahagian D Kod Kewangan Texas, Tajuk 5, Bab 392 melarang penggunaan pembohongan dan cara lain untuk menipu ketika mengumpulkan hutang. Pemungut hutang hanya boleh menggunakan nama perniagaan sebenar mereka ketika berkomunikasi dengan pengguna. Sebagai tambahan, komunikasi bertulis tidak boleh muncul dari pejabat peguam jika tidak.

Penalti

Sub Bab E menyatakan bahawa seseorang tidak akan didakwa secara jenayah sekiranya dia telah melanggar undang-undang yang digariskan dalam Texas Finance Code, Judul 5, Bab 392 sebagai akibat dari "kesalahan yang dipercaya." Namun, dengan sengaja melanggar syarat-syarat ini, adalah kesalahan jenayah. Salah laku, setiap pertuduhan dikenakan denda tidak kurang dari $ 100 dan tidak lebih dari $ 500. Sebagai tambahan, pemungut hutang dan pengguna berhak menuntut tuntutan tambahan di mahkamah sivil.

Dalam situasi seperti ini, seseorang yang telah dianiaya berhak untuk "biaya pengacara yang cukup berkaitan dengan jumlah pekerjaan yang dilakukan dan biaya." Sebaliknya, jika pengadilan memutuskan bahawa tuduhan telah diajukan hanya untuk tujuan gangguan, pengacara terdakwa akan dibayar secara lalai.