Cara Membuat Logo Anda Menjadi Viral

Peranan logo adalah untuk mewakili perniagaan dan jenama anda dengan tepat dan berkesan. Sama ada anda mengemas kini logo anda, memulakan usaha perniagaan baru atau meningkatkan usaha promosi yang ada, menjadikan logo anda menjadi viral harus menjadi sebahagian daripada strategi pengenalan jenama anda untuk meningkatkan kesedaran dan minat orang ramai terhadap jenama anda. Untuk mendorong orang untuk berkongsi dan membincangkan logo anda dengan pantas, anda perlu menjadikannya menarik dan kelihatan.

Jadikannya Kenangan

Reka bentuk logo yang tidak dapat dilupakan langsung menarik perhatian orang ramai dan memberikan respons positif. Orang seharusnya dapat menggambarkan atau membuat lakaran logo anda secara kasar setelah mereka melihatnya secara ringkas, dan mereka harus mengingatnya lama setelah mereka melihatnya. Untuk menentukan sama ada anda mempunyai logo yang tidak dapat dilupakan, tunjukkan kepada kumpulan tinjauan selama kira-kira 10 saat dan kemudian minta mereka memberitahu anda apa yang mereka ingat tentangnya dan bagaimana perasaan mereka. Gunakan maklum balas mereka untuk meningkatkan garis besar reka bentuk, warna dan teks untuk menjadikannya lebih berkesan.

Paparkannya

Anda tidak perlu membebankan orang ramai dengan logo anda, tetapi anda perlu menjadikannya sekerap mungkin. Selain memaparkannya di tempat yang jelas, seperti di alat tulis anda, laman web syarikat, footer e-mel, profil rangkaian sosial atau bahan cetak, paparkan di tempat lain yang anda berinteraksi dengan orang ramai. Contohnya, anda mungkin menambahkannya pada awal dan akhir video dan pada catatan forum dan komen artikel. Selain itu, anda mungkin mengeluarkan dokumentari yang menunjukkan pembuatan logo dan segmen wawancara di mana anda menerangkan maksud logo itu kepada anda.

Kongsikan

Tidak terdengar pemilik perniagaan meminta saudara-mara, rakan, pekerja, pelanggan e-buletin, pengikut sosial dan orang lain yang dia tahu untuk membantunya menyebarkan maklumat mengenai syarikatnya, termasuk gambar logo, untuk meningkatkan pengiktirafan jenama. Selain itu, anda mungkin membuat pertandingan di Twitter, Facebook, LinkedIn atau rangkaian sosial lain di mana pengikut mendapat penyertaan peraduan apabila mereka berkongsi catatan yang memaparkan logo anda. Cara lain untuk menarik minat anda adalah dengan menyiarkan logo anda di laman web di mana pengguna menilai dan berkongsi gambar, seperti Pinterest, Flickr dan Tumblr.

Serahkanlah

Anda juga boleh menjadikan logo menjadi viral dengan mencetaknya pada item yang biasa digunakan dan kemudian memberikan item tersebut kepada pekerja dan pelanggan atau menawarkannya sebagai hadiah berkaitan pekerjaan atau peraduan. Item promosi berjenama merangkumi pen, blok nota melekit, notepad, mug, botol air, topi, t-shirt, gelang, payung, kalendar dan pemacu kilat. Pilih beberapa item umum dan item yang berkaitan dengan penerima dengan produk atau perkhidmatan perniagaan anda. Setelah orang menggunakan dan menyebarkan item yang dicetak dengan logo anda, mereka akan lebih mudah mengenalinya dan mengaitkannya dengan jenama anda.

Kelilinginya dalam Misteri

Sekiranya anda cuba menjadikan logo baru menjadi viral, kejutkan orang ramai dengannya. Sebagai contoh, anda boleh menghasilkan buzz dengan melancarkan kempen kod QR gaya misteri. Pautkan kod QR ke gambar logo dan tarikh dan kemudian hantarkan kod tersebut tanpa perincian tambahan mengenai bahan iklan, pembungkusan produk dan risalah. Pada tarikh tersebut, buat pengumuman umum mengenai logo dan, jika ada, usaha baru atau usaha penjenamaan semula anda. Selain itu, anda mungkin membuat teka-teki dari logo anda, perlahan-lahan melepaskan potongan kepada orang ramai sehingga tarikh pelancaran dan kemudian memaparkan reka bentuk penuh.