Kebaikan & Keburukan Syarikat Perakaunan Gabungan

Penggabungan yang difikirkan dengan teliti dan dilaksanakan dengan firma perakaunan lain dapat menuai anda dan rakan anda hadiah yang besar. Memperoleh skala ekonomi dan berkembang ke pasaran khusus adalah beberapa kelebihan menggabungkan firma perakaunan. Walau bagaimanapun, sementara beberapa penggabungan firma perakaunan berjaya, yang lain gagal dengan alasan seperti kekurangan kakitangan dan pelanggan dan perbezaan budaya.

Kelebihan Penggabungan

Menggabungkan firma CPA satu hingga dua rakan kongsi kecil menjadi amalan perakaunan yang lebih besar adalah perkara biasa. Penggabungan firma perakaunan anda yang berjaya dengan amalan lain menghasilkan potensi keuntungan, akses ke pasaran baru dan perkhidmatan khusus. Sekiranya anda menjalankan praktik kecil, penggabungan dengan firma perakaunan yang lebih besar akan memperluas asas pelanggan anda, membawa lebih banyak wang kepada anda dan rakan kongsi yang lain. Sekiranya anda merancang untuk memperoleh firma BPA kecil, peluang untuk membawa rakan kongsi pendapatan dan kakitangan berbakat lain adalah satu kelebihan dan alasan untuk bergabung.

Kekurangan Penggabungan

Pepatah "lebih besar tidak selalu lebih baik" terutama berlaku untuk penggabungan firma perakaunan. Satu kelemahan utama yang anda hadapi sekiranya anda memutuskan untuk bergabung dengan amalan lain adalah pengekalan pelanggan. Seorang pelanggan mungkin merasa tersesat dalam penggabungan penggabungan dan membawa perniagaannya ke tempat lain. Perkara yang sama berlaku untuk kakitangan. Rakan kongsi, akauntan junior dan kakitangan lain boleh keluar sekiranya mereka yakin tidak ada tempat untuk mereka di firma gabungan. Ini semua boleh mengakibatkan perniagaan hilang, terutamanya jika anda tidak mempunyai rancangan integrasi.

Mengapa Penggabungan Gagal

"Jurnal Perakaunan" menawarkan beberapa sebab mengapa penggabungan BPA gagal. Ego atau keengganan rakan untuk menyesuaikan diri dengan perubahan baru adalah satu; nama firma yang kurang difikirkan dan dikomunikasikan adalah lain. Budaya amalan perakaunan gabungan baru dapat meredam penggabungan, dan pengenalan perubahan terlalu cepat dapat menakutkan staf dan pelanggan. Kegagalan untuk memiliki rancangan penggantian, terutama untuk keluar dari rakan kongsi tepat pada masanya, menyebabkan keupayaan yang tidak mencukupi. Pelan penggabungan juga mesti mengalihkan kakitangan ke peranan mereka dalam syarikat gabungan atau menghadapi risiko kehilangan mereka. Kegagalan mengintegrasikan teknologi dapat menyebabkan penggabungan, begitu juga komunikasi dan peralihan peralihan yang buruk. Tidak sabar adalah sebab lain mengapa penggabungan BPA gagal.

Wawasan

Menggabungkan firma hanya untuk mengisi ruang pejabat kosong, menyebarkan kos teknologi atau menggunakan lebihan kakitangan mungkin bukan alasan yang cukup baik untuk meneruskan penggabungan. Emosi manusia adalah komponen penting dalam keputusan penggabungan, dan penggabungan harus terasa seperti menang-menang bagi kedua-dua belah pihak. Banyak orang menganggap perubahan itu tidak membimbangkan, dan budaya syarikat anda mungkin tidak sesuai dengan firma CPA yang lain. Sekiranya demikian, komunikasi dengan kakitangan di kedua-dua belah pihak dapat membantu menguruskan harapan semua pihak yang terlibat. Pelanggan juga perlu diberitahu tentang perubahan yang akan datang dalam jangka masa yang wajar, terutama kerana ia berkaitan dengan yuran dan jam penagihan. Menambah yuran baru pada pelanggan yang diperoleh boleh menolaknya. Perjanjian penggabungan harus mengandungi penyesuaian pengekalan pelanggan untuk memastikan rakan penjual terus bermotivasi.