Cara Menulis Proposal mengenai Pengenalan & Pemasaran Produk Roti

Pada permulaan perniagaan roti baru anda, anda mungkin memerlukan sokongan daripada pihak lain untuk membantu perniagaan anda bermula. Cadangan meminta sokongan untuk usaha perniagaan, dan anda mungkin mendapat manfaat daripada menulisnya kepada pelabur anda. Cadangan yang berjaya mengandungi semua butiran yang perlu dibuat oleh pelabur anda untuk memutuskan sama ada mereka ingin menolong anda - contohnya, dengan meminjamkan dana, membeli saham dari syarikat anda atau memberi anda kebenaran untuk memasarkan produk roti anda.

1

Lakukan kajian mengenai penerima cadangan. Cadangan ini harus membincangkan bagaimana pengenalan dan pemasaran produk roti anda akan memberi manfaat kepada penerima, jadi maklumat tersebut akan membuat cadangan anda disetujui. Contohnya, jika penerima adalah pengurus organisasi, anda boleh membaca laporan organisasi.

2

Nyatakan tujuan anda menghantar proposal di bahagian pendahuluan. Sebagai contoh, nyatakan secara ringkas bahawa anda mencari dana untuk memperkenalkan dan memasarkan produk roti anda, atau jelaskan bahawa anda memerlukan kebenaran penerima cadangan untuk memasarkan produk roti anda kepada organisasinya. Nyatakan secara ringkas bagaimana projek itu akan memberi manfaat kepada penerima cadangan.

3

Huraikan perniagaan anda dan mengapa anda ingin memperkenalkan dan memasarkan produk roti sekiranya penerima cadangan tidak mengetahui perniagaan anda. Anda mungkin menulis mengenai sejarah perniagaan anda, jenis produk roti yang anda tawarkan dan bagaimana sokongan penerima cadangan akan membantu perniagaan.

4

Huraikan projek anda untuk memperkenalkan dan memasarkan produk roti secara terperinci. Fokus pada faedah projek, bagaimana anda berhasrat untuk mencapainya dan kemungkinan ia berjaya. Sebagai contoh, anda mungkin memasukkan hasil tinjauan mengenai permintaan produk roti di masyarakat, ukuran pasaran, persaingan anda dan bagaimana produk roti anda mengisi jurang di pasaran.

5

Nyatakan matlamat anda dengan angka dan tarikh akhir, jika boleh. Sebagai contoh, anda mungkin menulis bahawa anda menjangkakan akan memperoleh pendapatan sebanyak $ 200,000 pada tahun pertama operasi.

6

Terangkan sokongan yang anda perlukan dari penerima cadangan. Sebagai contoh, jika anda memerlukan dana, senaraikan semua perbelanjaan anda supaya calon pelabur tahu ke mana wangnya akan pergi. Anda boleh menjumlahkan kos peralatan, upah, kos produk roti, perbelanjaan sewa dan kos lain. Sertakan butiran yang menerangkan bagaimana anda berhasrat untuk membayar balik wang tersebut.

7

Sertakan butiran mengenai bagaimana penerima cadangan dapat mula membantu anda. Ulangi bagaimana sokongannya akan membantu anda memperkenalkan dan memasarkan produk roti anda dan bagaimana projek itu memberi manfaat kepadanya. Tuliskan maklumat hubungan anda supaya dia dapat menghubungi anda dan mendesaknya untuk menghubungi anda dengan sebarang pertanyaan.