Cara Memimpin Pasukan Perakaunan

Pasukan perakaunan berperanan penting dalam organisasi. Tanpa kepemimpinan yang betul, terdapat penyata kewangan yang berisiko tinggi akan mengandungi kesilapan. Pengawal, pengurus perakaunan dan penyelia mesti bekerjasama untuk memimpin kakitangan dalam memenuhi objektif operasi. Mengarahkan akauntan mengambil gabungan pengetahuan teknikal, kemahiran pengurusan dan kemampuan komunikasi yang tepat.

Sesi Kejurulatihan

Sekiranya akauntan berusaha menyiapkan catatan jurnal atau rekonsiliasi akaun mereka, pemimpin perlu melatih mereka mengenai kaedah penyediaannya. Membantu pegawai memperbaiki diri mungkin memerlukan perbincangan teknikal atau percambahan idea mengenai cara yang lebih baik untuk mendapatkan dokumen sumber. Terserah kepada pemimpin untuk mencari punca kesilapan dan bekerjasama dengan kakitangan mereka untuk mencari jalan penyelesaian. Latihan dan komunikasi dua hala yang berkesan dapat menyebabkan peningkatan kecekapan atau inisiatif peningkatan proses.

Pengantaraan Konflik

Konflik interpersonal adalah sebahagian daripada kebanyakan pasukan dalam suasana korporat. Ia boleh sihat, tetapi hanya pada tahap tertentu Apabila pertengkaran dan niat jahat berlanjutan, pengurus mesti masuk dan memediasi perbincangan antara pihak lawan. Pasukan perakaunan sering kali berada di bawah tekanan dan tarikh akhir yang ketat, yang menjadikan saraf mudah terganggu dan orang-orang marah antara satu sama lain. Pemimpin yang dapat menjadi perantara perbincangan akan memperkuatkan pasukan mereka dan menjadikannya lebih berkesan.

Mengundi

Apabila pasukan perakaunan menghadapi keputusan penting, mengambil suara membantu mendapatkan keuntungan pekerja. Walaupun tidak semua orang akan gembira, pengundian dilihat sebagai proses yang adil yang dapat dilakukan oleh kebanyakan orang. Pemimpin yang dapat memperoleh sokongan daripada kakitangannya cenderung mengatasi cabaran adaptif apabila pergeseran beban kerja atau jabatan perakaunan bergabung. Pengundian juga membolehkan semua orang berkongsi pendapat mereka mengenai isu-isu, yang membuat anggota staf merasa termasuk dalam proses membuat keputusan.

Acara Pembentukan Pasukan

Adalah baik untuk menjauhkan ahli pasukan dari bilik mereka sekali-sekala untuk acara membina pasukan. Makan tengah hari berkumpulan atau acara khas membantu menghembuskan nafas lega, dan berkongsi detik-detik menyeronokkan bersama adalah kaedah berkesan untuk menjalin hubungan interpersonal. Anggota pasukan yang akur akan lebih bersedia untuk saling membantu dengan catatan jurnal, pendamaian dan tugas perakaunan lain. Pemimpin yang mampu mewujudkan semangat berpasukan mampu mengubah kakitangan mereka menjadi satu unit yang padu.