Kemahiran Tempat Kerja Apa Yang Perlu Untuk Menjadi Pengurus Perniagaan?

Pengurus perniagaan mempunyai beberapa pekerjaan yang paling mencabar, dengan tanggungjawab untuk mengawasi perniagaan dalam mencapai tujuannya yang berkaitan dengan jumlah penjualan, keuntungan dan produktiviti pejabat. Tugas pekerjaan berbeza-beza dari satu posisi ke posisi yang lain, tetapi secara umum, seorang pengurus perniagaan harus memastikan semuanya berjalan dengan lancar di dalam jabatannya dan perniagaan itu maju. Set kemahiran pengurus perniagaan perlu merangkumi bakat dalam beberapa bidang utama.

Motivasi

Pengurus perniagaan bekerja dengan orang lain, jadi motivasi adalah kemahiran utama untuk memanfaatkan pasukan secara maksimum. Anda harus mempunyai kehadiran yang berkarisma dan dihormati oleh mereka yang bekerja di bawah anda. Anda perlu mengenali pasukan anda supaya anda dapat memberikan motivasi yang perlu dilakukan oleh setiap individu untuk melakukan yang terbaik. Selain memotivasi individu, tugas anda juga adalah untuk mewujudkan persahabatan di antara pasukan anda dan mendorong pekerja untuk bekerjasama antara satu sama lain dan saling menyokong dalam kerja yang anda lakukan bersama. Dalam keadaan tertekan, anda perlu tetap tenang dan mengambil langkah-langkah agar pasukan anda bergerak ke arah yang betul lagi.

Perancangan

Sebagai pengurus perniagaan, anda sering menerima matlamat dari peringkat korporat dan merancang rancangan khusus untuk memenuhi tujuan tersebut. Anda semestinya mempunyai pendidikan dalam pentadbiran perniagaan sehingga anda mengetahui teori tentang cara terbaik membimbing perniagaan. Anda memerlukan pengetahuan yang luas tentang bagaimana perniagaan anda berfungsi sehingga anda dapat membuat rancangan yang mendorong perniagaan khusus anda menuju kejayaan di bidang yang diperlukan. Tugas ini juga memerlukan kemampuan untuk memproyeksikan hasil yang diharapkan dari rancangan yang sedang Anda pertimbangkan untuk dilaksanakan sehingga Anda dapat memilih salah satu yang kemungkinan besar akan menuju kejayaan.

Komunikasi

Apabila anda bertindak sebagai pengurus perniagaan berbanding sekumpulan orang, anda memerlukan kemahiran komunikasi yang unggul untuk bekerjasama dengan pasukan anda dengan berkesan. Selain mempunyai kemahiran lisan yang kuat yang membolehkan anda mengekspresikan diri dan harapan anda, anda juga perlu mempunyai kemahiran mendengar. Apabila timbul konflik di antara pasukan anda, anda harus dapat mendengar dengan baik dan mengemukakan soalan yang baik sehingga anda memahami apa yang berlaku dan menyelesaikan masalahnya. Di samping itu, anda juga perlu tenang dan profesional sehingga anda dapat berkomunikasi secara berkesan dengan pihak atasan dan memberitahu mereka tentang kemajuan pasukan anda; dan untuk menerima, memahami dan melaksanakan dengan betul segala arahan yang anda terima dari mereka.

Membuat keputusan

Pengurus perniagaan membuat puluhan keputusan setiap hari, dari yang kecil hingga pilihan yang mengubah permainan yang mendorong kemajuan dalam perniagaan. Anda perlu mahir menilai pilihan dalam ruang lingkup gambaran besar. Pentadbiran Perniagaan Kecil AS mengesyorkan untuk menentukan masalahnya, menyenaraikan alternatifnya, memvisualisasikan hasilnya untuk setiap pilihan dan memilih yang paling mungkin berjaya menyelesaikan masalah anda.