Cara Memulakan Kafe Memanggang Kopi Sendiri

Memiliki kafe boleh menjadi pengalaman yang bermanfaat dan menguntungkan bagi pengusaha yang suka kopi. Walaupun terdapat banyak kedai kopi francais, pasaran untuk kafe kecil dan bebas agak besar. Di banyak kawasan sekitar, penduduk menginginkan tempat berkumpulnya masyarakat, seperti kafe, di mana mereka dapat menikmati kopi dan percakapan yang baik. Sekiranya anda komited untuk memberikan perkhidmatan terbaik dan kopi yang lebih baik, membuka kafe roaster kopi mungkin merupakan pilihan perniagaan yang tepat untuk anda.

1

Teliti jenis kopi dan teknik memanggang. Sekiranya anda tidak biasa dengan memanggang kopi, cobalah mengikuti kelas atau menjadi magang di syarikat pemanggang kopi profesional. Anda juga boleh dilatih menggunakan peralatan tertentu melalui kebanyakan pengeluar.

2

Bekerja atau berlatih untuk menjadi barista. Barista adalah orang yang membuat pelbagai jenis kopi dari latte hingga cappuccino.

3

Cari pembekal untuk biji kopi keseluruhan anda. Tentukan sama ada anda akan bekerja dengan satu jenis syarikat kopi atau lebih daripada satu. Buat pesanan anda mengikut minimum yang diperlukan oleh pengedar.

4

Cari lokasi untuk kafe anda. Lokasi yang diperdagangkan dengan baik berhampiran banyak perniagaan atau membeli-belah sangat sesuai. Sewa atau beli lokasi anda.

5

Hubungi jabatan kesihatan negeri anda dan cari tahu apa syarat untuk membuka kedai kopi. Sekiranya anda berhasrat untuk menawarkan kopi dan pastri atau sandwic yang dibuat di luar lokasi, syaratnya kurang ketat daripada jika anda akan memasak atau menyediakan makanan di kafe anda.

6

Beli atau dapatkan peralatan anda. Cari pemanggang kopi, sama ada terpakai atau baru, yang cukup besar untuk memenuhi keperluan anda. Anda juga mesti mempunyai peti sejuk, casing, mesin tunai, cawan kopi dan piring, produk kertas sekali pakai, meja, kerusi, alat pembuat kopi, tong kopi dan peralatan perkhidmatan lain.

7

Sewa dan latih barista anda untuk memanggang dan menghidangkan kopi dengan betul. Setelah anda mempelajari cara memanggang dan menghidangkan kopi, penting untuk melatih kakitangan anda untuk melakukannya juga.

8

Pasarkan perniagaan anda secara tempatan dengan mengadakan acara, seperti muzik atau bacaan, mengiklankan perniagaan anda di surat khabar, di radio dan media tempatan lain.