Cara Membangun Hype di Sekitar Acara Facebook

Nielsen melaporkan bahawa orang Amerika menghabiskan 53.5 bilion minit di Facebook pada bulan Mei 2011. Semasa merancang acara yang akan dipromosikan atau disiarkan di Facebook, anda mempunyai penonton yang besar dan agak tertawan. Permainan, suapan berita, halaman dan kumpulan semuanya bersaing untuk mendapat perhatian, jadi habiskan usaha ekstra untuk membina gembar-gembur di sekitar acara Facebook anda. Dengan memanfaatkan sebahagian besar kehadiran Facebook, pengikut setia dan saluran media sosial anda yang lain, anda boleh mempromosikan aliran Web langsung, pelancaran produk, pengumuman syarikat dan acara sosial.

1

Isi halaman acara dengan banyak kandungan. Setelah anda membuat acara, gunakan halaman Facebook untuk memastikan penonton anda kembali. Kirim kemas kini status biasa dan tambahkan foto dan video untuk menarik minat. Catatan Facebook dengan imejan menarik 50 hingga 60 peratus lebih cenderung menarik pembaca daripada catatan dengan hanya teks, menurut artikel Februari 2011 di Social Media Today. Gunakan foto dan video untuk menggoda acara dan membangun buzz.

2

Ganjaran peminat atau rakan yang mendaftar atau berinteraksi dengan anda. Berikan diskaun kepada pengikut anda untuk kemasukan acara atau akses ke kandungan khas yang mereka dapat hanya dengan menyukai halaman anda, mendaftar untuk acara anda atau mengambil tindakan lain. Berikan pautan kepada mereka supaya mereka dapat mengundang rakan mereka juga.

3

Mengadakan pertandingan mini atau peraduan pra-acara untuk membina keseronokan untuk acara utama. Libatkan penonton anda lebih awal melalui peraduan trivia, sesi soal jawab Facebook khas atau promosi pantas yang lain. Pastikan promosi berkaitan dengan acara utama untuk menarik lebih ramai orang ke sana.

4

Libatkan peminat atau rakan anda yang paling setia. Hubungi duta jenama anda atau penyokong terbesar untuk melibatkan mereka dengan acara tersebut dengan menyiarkannya di dinding Facebook mereka sendiri. Minta mereka untuk berkongsi pautan acara dan maklumat lain. Sekiranya boleh, beri mereka pandangan sekilas untuk membantu memeriahkan acara.

5

Gunakan saluran media sosial anda yang lain. Sekiranya anda mempunyai blog, laman web, saluran YouTube, akaun Twitter atau alat dalam talian yang lain, anda boleh menaip acara Facebook anda melalui mereka. Buat iklan sepanduk untuk blog anda atau hashtag khas untuk akaun Twitter anda dan tautkan semua orang ke acara tersebut.