Cara Melaksanakan KPI

KPI berguna yang paling berguna berkaitan dengan objektif syarikat anda. Apabila anda menganalisis matlamat anda untuk faktor-faktor yang menentukan kejayaan, anda mempunyai petunjuk di mana untuk mencari KPI yang menunjukkan kepada anda sejauh mana prestasi syarikat anda dan memenuhi sasarannya. Menerapkan sistem KPI seperti ini memberi anda maklum balas segera mengenai masalah dengan strategi anda dan membolehkan anda membuat penyesuaian cepat apabila perlu.

Kewangan

Syarikat anda mempunyai matlamat kewangan dan perlu mengesan pemboleh ubah untuk memeriksa kemajuannya. Sebaik-baiknya anda mengesan KPI yang memberi anda petunjuk awal mengenai prestasi syarikat. Mengesan keuntungan, misalnya, adalah penting, tetapi keuntungan adalah hasilnya. Menentukan bahawa keuntungan terlalu rendah tidak memberi anda masa untuk menyelesaikan masalah. Pesanan yang diterima dan perbelanjaan adalah KPI untuk tujuan peningkatan keuntungan kerana pesanan yang lebih tinggi yang diterima dan perbelanjaan yang lebih rendah menghasilkan peningkatan keuntungan setelah syarikat anda menghantar pesanan.

Perniagaan

Perniagaan anda mempunyai proses dalaman yang mesti berjalan dengan baik sekiranya syarikat itu berjaya. Syarikat dengan organisasi dan operasi yang unggul biasanya mempunyai tahap pemboleh ubah yang tinggi seperti kepuasan pekerja, kualiti produk dan latihan pekerja. Untuk mengesan pemboleh ubah ini, anda harus mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhinya. Pengekalan pekerja dan jangka masa perkhidmatan adalah KPI untuk kepuasan kerja pekerja. Pulangan produk dan kadar lulus ujian pengeluaran akhir adalah KPI untuk kualiti produk. Bilangan pekerja yang mendaftar untuk latihan adalah KPI untuk tahap latihan. Apabila anda mengesan KPI sedemikian dan berusaha untuk memperbaikinya, prestasi perniagaan anda juga bertambah baik.

Pelanggan

Salah satu fungsi terpenting syarikat yang berjaya adalah memuaskan pelanggan. Melaksanakan sistem KPI yang sesuai mesti merangkumi penilaian kepuasan pelanggan. KPI biasa yang mengesan pemboleh ubah ini adalah jumlah panggilan perkhidmatan pelanggan, peratus berjaya menyelesaikan kes jaminan, jumlah aduan pelanggan dan waktu rata-rata untuk menyelesaikan masalah pelanggan. KPI yang paling berguna adalah angka mudah yang naik dan turun dengan tahap prestasi yang ditunjukkan. Apabila mereka menunjukkan bahawa prestasi syarikat adalah buruk, anda boleh mengambil tindakan dan melihat dengan jelas sama ada apa yang anda lakukan mempunyai kesan yang diinginkan.

Pembangunan

Perniagaan yang berjaya harus berkembang untuk meningkatkan nilainya dan menjana keuntungan yang dapat dilaburkan semula untuk pengembangan perniagaan selanjutnya. KPI yang mengukur prestasi pembangunan perniagaan mengesan pertumbuhan dan kejayaan pemasaran untuk memberitahu anda apa yang berfungsi dengan baik. Pelaksanaan KPI untuk pertumbuhan biasanya merangkumi pengesanan pangsa pasar, peningkatan jumlah penjualan, penjualan berulang dan pemerolehan pelanggan baru. Gabungan KPI memungkinkan anda menentukan masalah. Sebagai contoh, jika bahagian pasaran naik tetapi penjualan turun, pasaran akan menyusut. Sekiranya semuanya kecuali penjualan berulang meningkat, anda mungkin menghadapi masalah dengan produk anda. Menjejaki pelbagai KPI untuk pengembangan perniagaan memberi anda maklum balas mengenai keadaan anda di pasaran.