Cara Pengaruh Melalui Kemahiran Pengurusan Berkualiti

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda boleh mendapat manfaat daripada mempelajari bagaimana kemahiran pengurusan kualiti dapat mempengaruhi pengurus, pengurus pertengahan dan seluruh tenaga kerja anda untuk berusaha ke arah peningkatan cara anda menjalankan syarikat anda. Semasa anda menunjukkan kemahiran terbaik, anda mendapat pengaruh berdasarkan kebijaksanaan, pertimbangan dan pengetahuan anda. Pengaruh ini boleh memberi kesan besar terhadap semangat dan produktiviti.

Kemahiran Orang

Keupayaan anda untuk berempati dengan orang lain meletakkan asas untuk semua kemahiran pengurusan anda yang lain. Sekiranya anda secara konsisten menunjukkan bahawa anda mendengarkan orang dan berusaha memahami kebimbangan mereka, anda mendapat pengaruh melalui rasa hormat yang anda perolehi. Walaupun anda berhak menggunakan kuasa kerana kedudukan anda sebagai pemilik perniagaan, anda mendapat pengaruh yang lebih luas dengan menjalin hubungan positif dengan pekerja anda.

Kemahiran teknikal

Sekiranya anda memahami kedua-dua tugas lanjutan dan asas perniagaan anda, anda menjadikan diri anda sebagai orang yang berpengaruh dalam syarikat. Pekerja akan mengetahui bahawa anda memahami kemahiran pekerjaan mereka dan masalah yang harus mereka atasi, bersama dengan tekad yang diperlukan untuk melakukan pekerjaan yang berkualiti setiap hari.

Keupayaan Menyelesaikan Masalah

Apabila anda menyelesaikan masalah, anda mendapat pengaruh. Penyelesaian yang berjaya menunjukkan bahawa anda telah memperoleh kedudukan anda sebagai pemilik perniagaan melalui kecerdasan pengurusan anda. Anda menjadikan diri anda sebagai orang yang tepat untuk pengurus dan kakitangan mereka apabila timbul masalah. Pengaruh anda akan merebak ketika keputusan anda dilaksanakan dan pekerja melihat hasil positif.

Harapan Tinggi

Pengurus yang menyusun harapan tinggi ke dalam matlamat pasukan dan syarikat dapat mempengaruhi pekerja untuk mencapai yang terbaik. Harapan yang jelas dan jelas dapat membantu pekerja terlibat dalam proses yang membawa kepada hasil yang lebih kuat daripada yang dicapai berdasarkan model autoritarian lama yang dibina berdasarkan ancaman dan penghargaan. Ini membolehkan anda memimpin pekerja ke arah positif dan memperoleh pengaruh dengan melibatkan mereka dalam mewujudkan cara untuk memenuhi harapan yang tinggi.

Memikirkan semula Peranan Pengurusan

Untuk mendapatkan pengaruh, pelajari untuk melihat peranan anda bukan sebagai bos tetapi sebagai pembimbing. Pekerja akan bertindak balas apabila mereka merasa mereka adalah sebahagian daripada proses mencipta kualiti dalam perniagaan anda. Pendekatan mentor membolehkan anda memujuk dan bukannya memujuk dan memimpin daripada mendorong.

Pengantaraan

Keupayaan anda untuk membuat pertelingkahan di antara kakitangan anda dapat menjatuhkan reputasi anda sebagai pemimpin yang bijak. Anda mesti menguasai kemahiran pengurusan untuk menerima dua posisi lawan sebagai sah dan melihat positif pada setiap pandangan lawan. Mencari jalan tengah di mana mereka yang tidak setuju dapat menyetujui kompromi akan memperluas pengaruh anda dan meningkatkan reputasi anda.

Kemahiran Operasi

Pertahankan pengaruh anda dengan menunjukkan kepada pekerja bahawa anda menyimpan gambaran besar ketika menangani masalah dalam satu bidang. Anda dapat menunjukkan kemampuan untuk memahami bagaimana pelbagai tugas dapat disatukan untuk menjadikan keseluruhan perniagaan berjalan lancar. Pekerja akan menyedari bahawa tumpuan mereka adalah sebahagian daripada gambaran besar tetapi anda harus mengawasi keseluruhan operasi. Ini akan mengukuhkan pengaruh anda terhadap perniagaan anda.

Menyampaikan Penglihatan

Mungkin kemahiran pengurusan yang paling berpengaruh yang dapat anda praktikkan adalah kemampuan untuk membuat orang lain teruja dengan visi anda. Apabila anda meyakinkan orang lain bahawa apa yang anda bayangkan adalah mungkin, mereka akan mengikuti anda dan bekerja keras untuk mewujudkan visi anda.