Huraikan Faktor yang Digunakan oleh Pemasar untuk Menempatkan Produk

Kedudukan produk adalah proses penyampaian ke sasaran pasaran anda kualiti dan sifat jenama anda yang menjadikannya lebih unggul daripada penawaran pesaing. Kedudukan yang berkesan biasanya melibatkan penyampaian proposisi nilai bahawa keuntungan produk anda berbanding harganya tidak ada tandingannya, dan merupakan tanggungjawab utama jabatan pemasaran.

Kualiti unggul

Salah satu faktor yang paling biasa dan paling sederhana untuk berkomunikasi dalam kedudukan produk adalah kualiti unggul. Secara semula jadi, produk anda harus memenuhi harapan pelanggan, tetapi prestasi, ketahanan, kebolehpercayaan dan daya tarikan visual yang lebih baik semuanya berkaitan dengan faktor penentu kedudukan berkualiti tinggi. Biasanya, produk yang diposisikan sebagai kualiti terbaik berada di hujung spektrum harga yang lebih tinggi dalam industri. Oleh itu, pelanggan utama anda biasanya mempunyai anggaran yang lebih besar dan lebih menghargai barang berkualiti di industri ini.

Harga rendah

Walaupun persaingan harga yang berlebihan dapat memberi kesan negatif kepada semua pemain dalam industri, ruang biasanya ada untuk satu penyedia kelas rendah yang efektif. Biasanya, syarikat yang mencapai skala ekonomi, pengagihan yang cekap atau faedah operasi yang ramping mampu mengenakan harga yang rendah dan masih menghasilkan keuntungan. Tantangan dengan strategi penentuan kedudukan berorientasikan harga adalah banyak pelanggan mengaitkan harga dengan kualiti. Pelanggan utama anda adalah mereka yang berpendapatan rendah yang hanya memerlukan keperluan asas yang dipenuhi oleh produk tertentu.

Jaminan

Jaminan adalah jaminan ketara atau tidak ketara dari pengalaman produk tertentu. Beberapa syarikat meletakkan jaminan atau jaminan untuk meminimumkan risiko kepada pembeli. "Kepuasan dijamin" dapat menarik minat pembeli yang tergoda oleh produk anda tetapi tidak mahu mengambil risiko kewangan tanpa langkah pengurangan. Dengan jaminan ini, anda boleh mendorong pembeli yang enggan. Biasanya, jaminan menyumbang kepada operasi yang menguntungkan apabila barang anda meningkat. Sekiranya produk selalu gagal atau kurang prestasi, anda harus menghormati jumlah pulangan atau pulangan yang tinggi dan jaminan

Inovasi atau Gaya

Faktor lain yang berkait rapat dalam kedudukan produk adalah inovasi dan gaya. Beberapa jenama mempromosikan barang mereka sebagai canggih atau canggih. Mereka ingin menarik pelanggan yang merindukan ciri dan faedah produk baru. Penggerak pertama dapat memperoleh reputasi yang kuat sebagai inovator industri. Gaya adalah faktor biasa yang digunakan dalam industri berkaitan fesyen. Jenama pakaian mewah sering diletakkan dengan memanfaatkan status atau reputasi pereka atau nama jenama.