Alat Pemasaran E-Dagang

E-dagang merangkumi aktiviti jual beli yang dilakukan dalam talian dan melalui media dan peranti elektronik yang lain. Perkembangan runcit dan e-dagang dalam talian menjadikan penggunaan alat pemasaran penting bagi syarikat kerana mereka membantu menarik dan mengekalkan pelanggan utama. Setiap alat menawarkan kelebihan yang berbeza.

Laman Web dan Blog

Perniagaan biasanya mengembangkan laman web dan blog untuk mempromosikan syarikat, produk dan perkhidmatan mereka. Blog menawarkan alat interaktif untuk menyampaikan maklumat kepada pelanggan dan menerima maklum balas melalui komen. Selain itu, syarikat menggunakan laman web dan blog sebagai media untuk iklan sepanduk dan penempatan iklan lain. Contohnya, peruncit sukan mungkin membayar untuk meletakkan iklan sepanduk di laman web dan blog yang diberi peringkat sukan.

E-mel

Pemasaran e-mel digunakan untuk menarik pelanggan baru dan menjaga hubungan erat dengan pelanggan yang ada. Syarikat menggunakan alat penghasil plumbum dan membeli senarai e-mel untuk menghantar e-mel besar dengan kos rendah. Banyak syarikat menawarkan borang pendaftaran di laman web mereka untuk surat berita e-mel. Mereka juga menggunakan e-mel untuk menargetkan pelanggan setia dengan maklumat dan promosi khas. Kelab e-mel membolehkan pelanggan menerima promosi e-mel mingguan atau bulanan.

Enjin carian

Pengoptimuman mesin pencari, atau SEO, telah menjadi alat pemasaran utama untuk syarikat dalam talian kecil pada awal abad ke-21. SEO adalah pengembangan laman web yang mencapai hasil yang tinggi dalam enjin carian popular seperti Google dan Yahoo. Menjadi senarai teratas dalam carian produk atau industri yang popular adalah sumber utama lalu lintas laman web. Anda juga boleh membeli penempatan carian untuk menarik jumlah pelawat tertentu semasa laman web anda berkembang.

Media Sosial

Perniagaan e-Dagang juga menggunakan alat media sosial, termasuk Twitter, Facebook, Pinterest dan YouTube untuk memberi kesedaran, menarik pelanggan dan berinteraksi secara langsung dengan orang. Syarikat boleh membuat pengumuman jenama atau produk kepada pengikut dan memantau perbualan mengenai perniagaan mereka menggunakan media sosial. Interaksi dan kemampuan segera menjadikan alat media sosial menarik bagi perniagaan kecil.

Komuniti Maya

Komuniti maya merangkumi pelbagai tempat pertemuan dalam talian untuk orang yang mempunyai minat bersama, seperti berkebun, permainan video dan buku. Forum, ruang sembang dan format interaktif lain wujud sebagai komuniti maya. Komuniti ini menyediakan tempat yang baik untuk iklan e-Dagang kerana minat khalayak yang khusus. Sebagai contoh, syarikat benih mungkin beriklan di forum berkebun.