Lima Langkah Merancang Kesinambungan Perniagaan

Dari banjir hingga kebakaran, pemilik perniagaan kecil membeli insurans untuk melindungi aset mereka: pekerja, peralatan, bekalan dan ruang yang mereka miliki atau sewa. Tetapi tidak ada jumlah insurans perniagaan atau perlindungan liabiliti yang dapat mencegah bencana melanda perniagaan kecil. Perancangan kesinambungan perniagaan membantu para pengusaha memutuskan bagaimana mereka akan menjalankan perniagaan sekiranya bencana berlaku dan mereka tidak dapat beroperasi dengan sepenuhnya kerana kerosakan.

Menilai Potensi Risiko dan Kos

Buat senarai kemungkinan risiko yang boleh mempengaruhi perniagaan anda. Beberapa risiko, seperti cuaca, mungkin berdasarkan lokasi geografis, sementara risiko lain, seperti kehilangan data pelanggan atau kebakaran, boleh terjadi pada perniagaan apa pun. Fokus pada acara yang akan menghentikan perniagaan anda daripada beroperasi dan melayani pelanggan. Anggarkan potensi kos setiap risiko dan senaraikan bagaimana risiko tersebut dapat mempengaruhi cara perniagaan anda berjalan. Tentukan cara perniagaan anda dapat melindungi diri dari potensi risiko.

Kembangkan Cara Alternatif untuk Menjalankan Perniagaan Anda

Berdasarkan potensi risiko yang mungkin ditanggung oleh perniagaan anda, kembangkan cara alternatif untuk menangani tugas perniagaan seharian sekiranya berlaku kejadian malang. Pertimbangkan di mana pekerja akan melapor bekerja jika mereka tidak dapat memasuki perniagaan, dan tentukan apakah ada pekerja yang mempunyai sumber daya untuk bekerja dari rumah atau pejabat jauh lain. Pastikan rancangan tersebut termasuk rencana untuk mengakses data pelanggan dan perniagaan, yang harus disandarkan di luar lokasi. Juga, rancang bagaimana pembayaran gaji dikendalikan.

Buat Senarai Kenalan Penting

Buat senarai kenalan penting yang diperlukan oleh perniagaan anda sekiranya berlaku bencana. Senarai tersebut mesti merangkumi pekerja penting yang menjadi faktor utama dalam menjadikan perniagaan kembali beroperasi. Sertakan maklumat hubungan untuk kakitangan, vendor dan pembekal kecemasan tempatan, ejen insurans, akauntan dan perunding lain yang digunakan oleh perniagaan. Tugaskan pekerja dengan tugas untuk menghubungi kenalan ini.

Seorang anggota kakitangan harus menghubungi pelanggan untuk memberitahu mereka apa yang berlaku, bagaimana ia akan mempengaruhi perkhidmatan atau produk yang mereka dapat dari perniagaan anda, bila anda menjangka akan dibuka semula dan bagaimana anda akan meneruskannya sehingga keadaan kembali normal. Perkara terakhir yang anda mahukan ialah pelanggan mendapat maklumat yang salah dari media atau hanya mengunjungi lokasi anda untuk mengetahui bahawa lokasi ditutup.

Kenal pasti Produk dan Perkhidmatan Teras Anda

Ketahui produk dan perkhidmatan mana yang menghasilkan wang paling banyak untuk syarikat, kerana di sinilah kakitangan perlu memberi tumpuan ketika mereka berusaha untuk menjadikan perniagaan kembali ke landasan dengan cara yang paling cekap. Ini termasuk mengumpulkan sumber untuk menyampaikan produk dan perkhidmatan kepada pelanggan tepat pada masanya.

Uji Pelan

Setelah rancangan itu ditulis dan disemak oleh pegawai dan pengurusan utama, sebarkan rancangan tersebut kepada seluruh kakitangan dan uji. Ini akan membolehkan anda melihat apakah ada butiran yang anda terlepas sehingga anda dapat membuat perubahan dengan sewajarnya.