Langkah Kepimpinan Transformasional

Keupayaan untuk menyesuaikan diri dengan perubahan dapat menentukan sama ada syarikat bertahan, berkembang atau keluar dari perniagaan. Banyak organisasi mendekati masalah perubahan dengan mengabaikannya atau menggunakan proses langkah demi langkah yang berhati-hati. Kepemimpinan transformasional merangkumi perubahan besar dalam budaya syarikat dan pemikiran individu pekerja untuk mencapai matlamat menguasai perubahan.

Memimpin melalui teladan

Kepemimpinan transformasional lebih luas dan lebih menuntut daripada teori pengurusan tradisional. Pengurus yang berkomitmen untuk kepemimpinan transformasional berusaha untuk menunjukkan empat kualiti, yang dikenal sebagai "empat I" - pengaruh ideal, motivasi inspirasi, rangsangan intelektual dan pertimbangan individu. Langkah pertama untuk menjadi pemimpin transformasi adalah berusaha untuk menjadi pengaruh ideal pada orang yang anda awasi. Ini bermaksud menjadi contoh yang baik dari pola pikir dan tingkah laku yang ingin anda dorong agar pekerja anda terinspirasi untuk meniru anda.

Bermotivasi dengan Menginspirasi

Langkah kedua untuk menjadi pemimpin transformasional adalah motivasi inspirasi. Motivasi adalah perkara yang subjektif dan sangat peribadi, jadi anda tidak akan berjaya memberi inspirasi kepada pekerja anda kecuali anda mengenali mereka secara individu dan memahami apa yang mendorong mereka masing-masing. Seorang pekerja mungkin termotivasi oleh prospek memperoleh bonus, yang lain dengan kesempatan kenaikan pangkat, yang lain dengan pujian dan yang lain dengan mengatasi cabaran. Setelah anda mengetahui apa yang memotivasi pekerja anda, anda dapat memberi inspirasi kepada mereka untuk melakukan lebih banyak daripada yang mereka sangka.

Mencabar Intelek

Langkah ketiga adalah merangsang pekerja anda secara intelektual. Rangsangan intelektual adalah kebalikan dari sikap tidak peduli, jadi anda mungkin harus mengatasi kebiasaan yang kuat dan bahkan sinis untuk membuat pekerja anda berfikir dengan cara baru. Galakkan pekerja anda untuk mencari proses baru dan lebih cekap, untuk mencadangkan produk dan promosi baru, atau untuk mengenal pasti kawasan di mana syarikat ketinggalan dengan perkembangan baru. Rawat proses menyesuaikan diri dengan perubahan sebagai cabaran intelektual, dan beri penghargaan kepada pekerja anda kerana menerimanya.

Tolonglah Pekerja, Bantu Syarikat

Langkah keempat adalah menjadikan kejayaan dan pemenuhan pekerja anda sebagai misi peribadi anda dengan memberi pertimbangan kepada setiap pekerja. Ini bermaksud untuk mencari jalan di mana kejayaan peribadi pekerja anda dan misi syarikat dapat diselaraskan, sehingga setiap tindakan yang dilakukan oleh pekerja di tempat kerja sama-sama bermanfaat bagi organisasi dan individu pekerja. Sekiranya anda dapat memimpin dengan teladan, cari motivasi unik setiap pekerja, dorong pekerja anda untuk menerima perubahan sebagai cabaran intelektual dan cari jalan untuk mereka menolong diri mereka sendiri semasa mereka menolong syarikat, anda boleh menjadi pemimpin transformasi.