Mengenai Globalisasi dalam Peruncitan

Globalisasi menjadi semakin menonjol pada awal abad ke-21 apabila syarikat yang berpangkalan di AS kelihatan berkembang dengan memperluas pasaran mereka di negara lain. Bagi peruncit yang telah memenuhi pasar domestik, globalisasi memberi mereka akses kepada pelanggan baru dan modal baru yang berguna dalam pemasaran global.

Pertimbangan

Sebelum peruncit memutuskan untuk berkembang di peringkat global, ia mesti mempertimbangkan cabaran dan juga peluang. Berurusan dengan perbezaan bahasa dan budaya, mencari kaedah pengiklanan dan pengedaran yang berkesan dan menjalin hubungan dengan pembekal tempatan adalah komponen penting dalam globalisasi yang berkesan. Mendapatkan penerimaan sosial terhadap jenama dan produk anda adalah langkah pertama yang penting untuk memasuki pasaran baru. Orang menggunakan produk secara berbeza di beberapa negara, dan model perniagaan yang berjaya di satu negara tidak selalu diterjemahkan di mana-mana.

Peluang

Eropah adalah pasaran sasaran yang popular untuk peruncit Amerika yang diberi budaya yang serupa di banyak pasaran Eropah dan peluang ekonomi dan pasaran yang serupa. McDonald's menganggapnya layak untuk beroperasi di sekitar 100 negara pada tahun 2012, termasuk negara-negara timur tengah seperti Arab Saudi, di mana sentimen Amerika tidak kuat secara konvensional. Negara perindustrian dan penduduk yang berpenduduk tinggi seperti China, India dan Brazil juga menjadi sasaran utama, kerana negara-negara mencari tempat pendaratan dalam populasi dengan peningkatan wang untuk dibelanjakan.

Berbilang Saluran

Pertumbuhan peruncitan pelbagai saluran bertepatan dengan evolusi globalisasi. Internet telah melengkapkan perniagaan domestik yang lebih kecil dengan kemampuan untuk mempromosikan dan mengedarkan produk ke seluruh dunia. Ini telah menyebabkan peruncit rantai berkembang di seluruh dunia hanya untuk terus bersaing dalam mencari pelanggan baru dan aliran pendapatan. Selain itu, peruncit berasaskan kedai terus mencari peluang untuk mewujudkan sinergi dengan pelanggan dengan menawarkan produk melalui kedai, katalog dan Internet. Menggunakan setiap saluran membantu peruncit dengan lebih mudah mengekalkan hubungan dengan pelanggan di pasaran global.

Penjenamaan

Satu dilema bagi peruncit global adalah bagaimana menjenamakan diri secara berkesan di setiap pasaran. Syarikat dengan penawaran universal biasanya menggunakan pemasaran global, yang bermaksud mereka menyampaikan mesej jenama sejagat, seperti perkhidmatan berkualiti tinggi atau elit, di seluruh dunia. Yang lain menyedari bahawa mereka tidak dapat memproyeksikan gambar yang sama berdasarkan variasi budaya, faktor pasaran, keadaan ekonomi atau masalah logistik. Mereka menyesuaikan jenama mereka agar sesuai dengan keadaan unik di setiap pasaran tertentu. Melakukannya boleh menjadi lebih mahal tetapi mungkin memberi kesan yang lebih baik di setiap pasaran.