Petua Pencegahan Kebakaran untuk Tempat Kerja

Pada tahun 2007, kira-kira 170 orang di Amerika Syarikat mati di tempat kerja akibat kebakaran atau letupan, menurut Biro Statistik Buruh. Petua pencegahan kebakaran untuk tempat kerja dapat membantu mencegah kecederaan atau kematian, menjaga keselamatan tempat kerja dan membantu mencegah kerugian kewangan kepada syarikat juga.

Buang Kekacauan

Salah satu cara untuk mengurangkan episod yang berkaitan dengan kebakaran adalah dengan membersihkan kekacauan di lorong pejabat dan di tempat lain di pejabat, menurut sumber keselamatan keselamatan kerja dalam talian. Kertas dan bahan yang dilemparkan bersama boleh terbakar jika dicetuskan oleh wayar elektrik yang rosak atau percikan api yang disebabkan oleh dua kepingan logam saling bertembung. Bersihkan kekacauan untuk menghilangkan kemungkinan menyalakan, termasuk membuang sampah secara berkala di tempat kerja. Kekacauan juga dapat menyekat jalan keluar kecemasan dan menyukarkan pengungsian bangunan yang terbakar. Pastikan rintangan dikeluarkan dari depan pintu keluar kecemasan untuk memudahkan jalan keluar semasa kecemasan.

Kabel Sambungan dan Jalur Daya

Kabel pelanjutan dan jalur pengedaran kuasa dinilai untuk watt maksimum dan ampere yang dapat mereka tahan dengan selamat. Menurut Jabatan Pertanian AS Almanac, kabel sambungan yang terlalu banyak boleh menyebabkan bahaya kebakaran. Periksa penilaian pada jalur pengedaran kuasa dan kabel sambungan sebelum menggunakannya untuk memastikan anda tidak menggunakan terlalu banyak kuasa melalui mereka. Anda boleh mendapatkan penilaian watt dan amperage pada objek yang anda pasangkan pada item itu sendiri. Hanya gunakan kabel sambungan sebagai sambungan elektrik sementara. Kabel pelanjutan tidak dirancang untuk penggunaan berterusan. Sentiasa cuba memasukkan barang terus ke soket dinding sebanyak mungkin.

Penyelenggaraan

Lakukan penyelenggaraan berkala pada peralatan untuk menangkap wayar yang rosak atau bahaya elektrik yang berpotensi lain, dan untuk memastikan bahawa peralatan berjalan dengan selamat. Simpan cecair dan bahan mudah terbakar yang disimpan dengan betul dan jauh dari kotak litar elektrik di cawangan kami. Pergi ke bangunan sekurang-kurangnya sebulan sekali memeriksa sambungan elektrik untuk memastikan tidak ada wayar yang terdedah atau pecah yang boleh menyebabkan bahaya kebakaran.

Merokok

Tentukan kawasan di luar bangunan untuk merokok. Jangan biarkan merokok di kawasan kerja, di sekitar meja dengan kertas di atasnya atau di dekat tong sampah. Mempunyai bekas tahan api yang tersedia untuk perokok di mana mereka boleh memadamkan korek api mereka dengan selamat dan membuang rokok terpakai.