Bagaimana Perancangan di Syarikat Kecil Berbanding dengan Perniagaan Besar?

Manfaat merancang adalah sama untuk syarikat besar dan kecil. Perancangan menyediakan cetak biru pengurusan syarikat yang menentukan apa yang perlu dicapai pada tahun yang akan datang. Proses perancangan membantu pengurus membuat keputusan yang sukar mengenai cara terbaik menggunakan modal, sumber manusia dan aset lain yang dimiliki syarikat. Rancangan ini merapatkan jurang antara di mana syarikat itu berada hari ini dan di mana pemiliknya berharap ia akan berlaku di masa hadapan.

Tujuan

Banyak syarikat besar memandang serius proses perancangan. Syarikat-syarikat ini memandang perancangan yang berkesan sebagai penting untuk mengekalkan pertumbuhan dan terus berada di hadapan pesaing. Sebilangan syarikat kecil malangnya hanya menyediakan rancangan perniagaan kerana bakal pelabur meminta untuk membacanya sebelum mereka mempertimbangkan untuk memasukkan wang ke dalam syarikat. Pemilik syarikat kecil yang lain berpendapat bahawa proses perancangan tahunan membantu memberi mereka daya saing.

Siapa Yang Terlibat

Di syarikat besar, kebanyakan pengurus atau sekurang-kurangnya ketua jabatan terlibat dalam pembuatan rancangan tahunan. Pengurusan kanan boleh memberi mereka senarai objektif syarikat untuk tahun yang akan datang untuk digunakan dalam mengembangkan anggaran jabatan masing-masing. Sebelum pelaksanaan, rancangan ini diluluskan oleh pengurusan kanan dan kadang-kadang lembaga pengarah. Rancangan di sebuah syarikat kecil mungkin hanya milik pemilik syarikat, atau pemilik dan beberapa kakitangan utama yang lain.

Maklumat Ada

Syarikat besar sering mempunyai lebih banyak data yang tersedia untuk membantu proses perancangan daripada syarikat kecil. Mereka mungkin membeli kajian pasaran dari organisasi penyelidikan dan melanggan perkhidmatan pangkalan data yang memberi mereka maklumat statistik yang mereka perlukan untuk menyiapkan ramalan kewangan. Syarikat kecil sering bergantung pada penyelidikan utama mereka sendiri, seperti mempelajari penerbitan perdagangan, dan bercakap dengan pelanggan, pembekal dan pesaing.

Penyelarasan Unit Perniagaan

Syarikat besar menggunakan perancangan sebagai cara untuk memastikan objektif dikomunikasikan ke semua bahagian dan jabatan syarikat, dan menyelaraskan sumber-sumber yang mesti dikongsi di antara unit perniagaan ini untuk mencapai objektif tersebut. Rancangan ini berfungsi sebagai panduan supaya semua jabatan mengetahui apa yang diharapkan dari mereka pada tahun akan datang. Di sebuah syarikat kecil dengan struktur organisasi yang kurang kompleks, perancangan digunakan terutamanya untuk menjana idea bagaimana meningkatkan penjualan dan mengawal perbelanjaan.

Kekangan Sumber

Perniagaan kecil dan besar ingin menjana setiap dolar yang dibelanjakan menyumbang kepada pertumbuhan dan keuntungan. Di syarikat kecil, keputusan peruntukan sumber yang dibuat semasa proses perancangan sangat kritikal kerana terdapat sedikit kesilapan. Syarikat besar mungkin dapat menyerap kesan daripada hasil yang buruk, seperti produk baru yang tidak diterima oleh pengguna. Kesalahan seperti ini di syarikat kecil boleh menyebabkan mereka keluar dari perniagaan.

Formaliti

Perancangan syarikat besar boleh menjadi proses formal dengan kalendar yang menunjukkan tarikh akhir utama bagi setiap jabatan untuk mengemukakan rancangan mereka untuk disatukan. Proses perancangan biasanya dilakukan pada masa yang sama setiap tahun, selalunya beberapa bulan sebelum tahun berikutnya - tahun yang diramalkan - bermula. Syarikat besar sering mempunyai format standard yang mereka gunakan untuk rancangan itu, yang dikembangkan oleh kakitangan perancang kewangan. Perancangan syarikat kecil semudah membuat ramalan menggunakan perisian hamparan, dan menuliskan matlamat utama untuk tahun berikutnya.