Bagaimana Saya Menjual Ruang Iklan Mudah Alih?

Penggunaan telefon pintar dan komputer tablet yang semakin meningkat menyebabkan pasaran baru untuk perisian aplikasi berjalan pada produk pengkomputeran dan komunikasi mudah alih ini. Menjual iklan teks atau sepanduk yang terdapat di antara muka aplikasi mudah alih adalah salah satu cara bagi pembangun aplikasi untuk menjana wang dari produk perisian. Menggunakan iklan mudah alih membolehkan pembangun apl atau syarikat memberikan aplikasi secara percuma dan masih memperoleh pendapatan darinya.

Menentukan Pasaran Anda

Untuk menjana wang dengan iklan mudah alih anda, iklan mesti disasarkan pada jenis pengguna yang akan memasang aplikasi perisian anda. Sebagai pembangun perisian, anda berada dalam posisi terbaik untuk menentukan jenis pengguna yang akan menggunakan perisian tersebut. Satu perkara yang perlu diingat adalah bahawa tujuan peranti mudah alih adalah mudah alih. Unjuran yang diterbitkan di laman web PaidContent menunjukkan 70 peratus perbelanjaan iklan mudah alih adalah untuk iklan tempatan yang disasarkan. Anda ingin menentukan kemungkinan perniagaan atau perkhidmatan tempatan yang menarik bagi pengguna aplikasi perisian anda.

Mencari Pengiklan

Sumber pengiklan untuk aplikasi anda yang mungkin termasuk rangkaian iklan yang mengkhususkan diri dalam menjual iklan mudah alih dan agensi pengiklanan dengan kepakaran dalam iklan tersebut. Anda juga boleh menjual iklan secara langsung kepada pelanggan iklan. Pilihan terbaik bergantung pada fokus aplikasi perisian anda, jumlah muat turun yang digunakan dan tahap keselesaan anda akan proses penjualan. Semakin banyak kerja yang anda serahkan kepada pihak ketiga, semakin besar pengurangan hasil iklan mereka. Namun, rangkaian atau agensi dapat memberikan pendedahan kepada sejumlah besar pengiklan berpotensi.

Memasukkan Iklan

Untuk meletakkan iklan di layar mudah alih ketika aplikasi perisian anda digunakan, Anda harus memprogram aplikasi untuk menampilkan iklan. Kod perisian tambahan untuk memaparkan iklan dapat diperoleh melalui kit pengembangan perisian pengiklanan khusus. SDK yang anda gunakan mungkin disediakan oleh rangkaian iklan yang anda pilih, atau anda dapat memilih SDK yang tersendiri untuk iklan jika anda merancang untuk merancang dan menjual iklan mudah alih anda sendiri.

Pertimbangan

Menurut PaidContent, jumlah wang yang dibelanjakan untuk pengiklanan mudah alih dijangka meningkat hingga lima kali ganda dari tahap sekarang pada tahun 2015. Namun, pada tahun 2012, perbelanjaan iklan mudah alih masih merupakan jumlah yang agak kecil. Sekiranya anda ingin menjana wang tanpa menunggu, anda perlu memilih pengiklan yang bersedia membayar cukup untuk iklan walaupun anda belum mempunyai pangkalan pengguna yang besar untuk aplikasi perisian anda. Ketahui bahawa pengiklanan mudah alih mungkin bermula perlahan untuk perniagaan anda tetapi potensi jangka panjang mungkin menguntungkan.