Cara Memotivasi Pekerja Melalui Buletin

Pekerja dan majikan boleh terjebak dalam kebiasaan ketika melakukan tugas yang sama berulang kali, terutama jika mereka mengalami hasil yang kurang baik. Salah satu cara pengurus perniagaan kecil dapat melepaskan pekerja dari kegelisahan adalah dengan membuat dan menyebarkan buletin motivasi biasa. Malah buletin kecil dua muka surat yang berkesan dapat meningkatkan jumlah pekerja, memimpin mereka menghasilkan lebih banyak hasil yang berkekalan. Agar buletin motivasi berjaya, anda memerlukan gabungan artikel praktikal dan idea inspirasi. Tetapkan ciri biasa yang boleh dicari oleh pekerja, serta beberapa kejutan yang menarik.

1

Pilih tajuk motivasi untuk buletin pekerja anda seperti "The Stars of Widget Corporation" atau "Motivational Momentum."

2

Pilih format yang akan anda gunakan untuk buletin. Pilihannya adalah penerbitan bercetak atau e-buletin.

3

Reka susun atur dan pilih bahan motivasi apa yang akan anda sertakan. Mulakan dengan ayat motivasi atau slogan di bawah masthead. Letakkan profil pekerja di halaman depan. Sorot individu yang telah melakukan pekerjaan yang luar biasa, menjimatkan wang perniagaan melalui inovasi atau menjadi peserta yang sibuk dalam usaha syarikat. Sertakan gambar yang menarik dan bio ringkas juga. Peluang untuk ditampilkan dalam buletin akan memotivasi beberapa orang untuk bekerja lebih keras.

4

Menampilkan bahagian tertentu pada bahagian kedua halaman atau halaman terbalik. Bincangkan apa yang telah dilakukan oleh jabatan tersebut untuk mendapatkan bil tertinggi dan berikan penghargaan bertulis untuk pekerjaan yang dilakukan dengan baik. Akhiri kisah peragaan dengan memberi petunjuk bagaimana jabatan lain dapat diketengahkan.

5

Berikan maklumat "dalam" mengenai syarikat. Sertakan maklumat mengenai pengembangan syarikat, atau merancang untuk menyewa atau mengembangkan lini produk. Sentiasa dapatkan persetujuan untuk apa sahaja maklumat yang dicetak sebelum diterbitkan. Liputan buletin jenis ini membuat pekerja teruja dan mendapat maklumat - baik motivasi di tempat kerja.

6

Beri banyak pengiktirafan dalam buletin anda. Sertakan senarai prestasi dan penjual teratas syarikat anda. Perkenalkan pekerja baru, dan kongsi petunjuk mengenai promosi yang akan datang yang boleh disertai oleh pekerja.