Cukai ke atas Nilai Susut Nilai Autos

Mengetahui nilai susut nilai kenderaan anda penting kerana dua sebab; membayar cukai jualan dan mengemukakan penyata cukai. Apabila anda membeli kenderaan baru atau terpakai, cukai jualan yang anda bayar sepadan dengan nilai susut nilai. Pemilik perniagaan kecil yang menggunakan kenderaan secara eksklusif untuk bekerja sering menuntut penyusutan penuh selama bertahun-tahun atas penyata cukai syarikat. Malah orang yang menggunakan kereta untuk kedua-dua perniagaan dan peribadi kadang-kadang layak mendapat pelepasan cukai pendapatan tertentu atas penurunan harga kenderaan.

Kadar Susut Nilai Piawai

Peraturan praktikal adalah bahawa kereta terpakai menyusut nilainya sebanyak 15 hingga 20 peratus setiap tahun, menurut laman web Bankrate. Walau bagaimanapun, pembeli kereta baru mengalami penyusutan segera sejak mereka meninggalkan tempat penjualan. Ini kerana anda membayar harga runcit di wakil penjual, tetapi setelah kereta meninggalkan bilik pameran, ia berharga pada harga borong.

Cars Direct melaporkan bahawa penambahan rata-rata peniaga biasanya 2 hingga 5 peratus dari harga borong, lebih besar untuk model dalam permintaan. Contohnya, jika anda membelanjakan $ 10,000 untuk kereta baru, anda akan kehilangan sehingga $ 500 di tempat. Tahun kedua, kereta anda menyusut sehingga $ 1,900, atau 20 peratus lagi. Pada akhir tahun ketiga pemilikan anda, nilai kereta anda mungkin sedikit sebanyak $ 6,080 berdasarkan susut nilai tahunan sebanyak 20 peratus.

Cukai Jualan Kenderaan Susut Nilai

Istilah "nilai sisa" biasanya digunakan untuk menggambarkan nilai sebenar kenderaan yang disusutkan. Walaupun kenaikan harga yang dikenakan oleh pengedar, jumlah cukai jualan yang dibayar semasa membeli kereta terpakai adalah berdasarkan nilai baki. Jumlah cukai jualan yang sebenarnya berbeza-beza sesuai dengan undang-undang cukai negara bagian. Pada dasarnya, anda boleh membayar nilai baki dikalikan dengan kadar cukai tempatan anda. Sebagai contoh, jika anda membeli kenderaan dengan harga $ 10,000 dengan nilai baki $ 8,000, dan kadar cukai jualan tempatan anda adalah 8 peratus, anda akan membayar $ 640 dalam cukai jualan, atau $ 8,000 x 0,08 = $ 640.

Susut Nilai Kenderaan pada Penyata Cukai

Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri melarang pemilik kenderaan untuk menuntut penyusutan kenderaan yang digunakan secara eksklusif untuk kegunaan peribadi. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan kereta anda untuk perniagaan dan pengangkutan peribadi, anda mungkin akan menurunkannya pada pemfailan cukai anda selama beberapa tahun. Tetapi, anda akan dikenakan had berdasarkan jumlah penggunaan yang berkaitan dengan perniagaan.

Untuk menentukan jumlah susut nilai yang layak anda tuntut untuk kenderaan anda, anda mesti menggunakan kaedah jarak tempuh standard atau kaedah perbelanjaan sebenar yang diatur oleh IRS. Walaupun berbeza-beza dari satu kes yang lain, dalam beberapa keadaan, anda mungkin menggunakan kedua-dua kaedah untuk menghitung kredit cukai pada kenderaan yang disusutkan. Topik Cukai 510 di IRS.gov memberikan maklumat terperinci mengenai cara mengira had susut nilai kenderaan anda semasa mengemukakan cukai pendapatan anda.

Susut Nilai Penuh Kenderaan Kerja

Pada tahun 2011, van dan trak yang diklasifikasikan sebagai kenderaan bukan peribadi dan beratnya melebihi 3 tan tidak dikenakan susut nilai terhad kepada penyata cukai. Untuk memenuhi syarat sebagai bukan peribadi, kenderaan anda mesti diubah suai khas untuk memenuhi tujuan perniagaan. Ini mungkin termasuk pemasangan rak dalaman, pendakap luar dan rak peralatan atau pekerjaan cat khusus yang memaparkan iklan dan logo syarikat.

Trak dan van yang telah dibuat atau diubahsuai secara khusus dengan cara sedemikian menawarkan faedah peribadi minimum, menurut laman web Pengurusan dan Pajak Perniagaan Kecil. IRS percaya bahawa pembayar cukai tidak mungkin membeli kenderaan tersebut tanpa keperluan perniagaan yang tidak dapat dipuaskan dengan kenderaan yang lebih kecil atau lebih murah. Kenderaan bukan peribadi biasanya layak untuk penyusutan penuh selama beberapa tahun.