Bolehkah Blogging Meningkatkan Komunikasi dalam Perniagaan?

Sekiranya konsep blog anda adalah kumpulan orang yang taksub diri yang menggambarkan perincian kehidupan mereka yang membosankan, seperti apa yang mereka makan pagi setiap hari, anda mungkin tertanya-tanya adakah blog dapat meningkatkan komunikasi dalam perniagaan. Syarikat yang meluangkan masa untuk memberikan maklumat segar mengenai perniagaan mereka secara berkala dalam blog dapat memperoleh kelebihan daya saing daripada syarikat yang tetap diam, kerana mereka akan mendapat lebih banyak pendedahan kepada pelanggan semasa dan berpotensi.

Catatan Kemas kini

Semasa syarikat anda mengembangkan produk baru atau bersedia untuk menawarkan perkhidmatan baru, anda dapat mempersiapkan pelanggan dengan menghantar butiran di blog anda. Sebagai contoh, jika anda sedang mengerjakan projek baru, anda dapat memberikan foto dan video karya yang sedang berjalan, dan menyertakan kemas kini dari pasukan yang membuat item baru. Pelanggan anda dapat mengikuti perkembangannya, dan jika mereka sudah berminat untuk membeli produk anda yang akan datang, blog akan membuat mereka tertarik sehingga item tersebut siap dijual.

Benarkan Mengulas untuk Maklum Balas

Komunikasi antara syarikat dan pelanggan ditingkatkan apabila seseorang membaca catatan blog dan kemudian mempunyai kemampuan untuk mengomentarinya kepada rakan pembaca. Sekiranya syarikat anda dapat memberi komen di blog anda, anda mungkin dapat melihat maklum balas baik dan buruk. Kenyataan bahawa anda rela membiarkan pelanggan menyiarkan komen umum akan menunjukkan bahawa anda sangat yakin dengan produk dan perkhidmatan anda, dan juga menunjukkan bahawa anda terbuka untuk mendengar maklum balas. Lebih-lebih lagi, anda boleh menjawab pujian dan kritikan dengan menghantar komen susulan atau membuat catatan blog baru untuk mengatasi masalah ketika timbul.

Memanfaatkan Media Sosial untuk Mempromosikan Blog Perniagaan Anda

Blog dirancang untuk berhubung dengan seluruh Internet, dengan pembaca berkongsi pautan ke catatan blog kegemaran mereka di blog dan laman web mereka sendiri, serta melalui media sosial seperti Twitter dan Facebook. Anda juga dapat meningkatkan keberkesanan dan jangkauan mesej anda dengan menggunakan media sosial sendiri untuk memberi tahu peminat setiap kali anda menyiarkan item baru di blog anda. Pengikut Twitter syarikat anda mungkin membaca tweet menarik yang mengarahkan mereka ke catatan terbaru anda, yang akan mendorong mereka pergi dan membaca blog, misalnya.

Tarik Pelanggan dan Media

Apabila anda menyiarkan item baru di blog syarikat anda, wartawan yang mencari maklumat mengenai barang atau perkhidmatan yang anda berikan mungkin dapat menemukan apa yang anda tulis kerana kata kunci yang anda gunakan menyebabkan mesin pencari memaparkannya dalam hasil teratas. Pelanggan yang mencari apa yang anda tawarkan juga mungkin tertarik ke laman web anda kerana apa yang anda tulis di blog anda.