Pengimbas Cari & Hancurkan Spybot Tidak Membolehkan Lampiran E-mel Dibuka

Spybot - Search & Destroy adalah alat anti-malware yang dapat menyediakan pengimbasan aktif, perlindungan masa nyata dan imunisasi dari jangkitan yang diketahui. Oleh kerana itu, lampiran e-mel mungkin disekat apabila dianggap berasal dari sumber yang diketahui dijangkiti. Biasanya, jika Spybot tidak membiarkan anda membuka lampiran, itu untuk kebaikan anda sendiri.

Pelalian

Alat Spybot - Search & Destroy Immunization menggunakan senarai perisian buruk dan laman web yang dijangkiti, yang disebut senarai hitam, untuk melindungi komputer anda dari kemungkinan jangkitan malware. Perisian secara proaktif menyekat sebarang kandungan yang berasal dari sumber yang disenarai hitam dan Safer Networking - syarikat yang membuat Spybot - sentiasa mengemas kini senarai hitam dengan ancaman terbaru. Oleh itu, jika lampiran e-mel atau e-mel itu sendiri berasal dari sumber dalam senarai hitam, anda tidak akan dapat membukanya.

Perlindungan Langsung

Selain menyekat sumber berbahaya di Internet, Spybot juga menawarkan perkhidmatan perlindungan langsung yang memantau proses yang berjalan di komputer anda dan membandingkannya dengan proses jahat yang diketahui. Sekiranya proses yang buruk cuba dimulakan, ia akan segera disekat. Oleh itu, jika lampiran yang anda cuba buka cuba memulakan proses jahat, maka Perlindungan Langsung Spybot akan menghentikan dan mematikannya.

Pelaporan Senarai Hitam

Sekiranya anda yakin bahawa lampiran itu selamat, kemungkinan sumber tersebut disenarai hitam. Anda boleh menghubungi Jaringan Lebih Selamat (lihat pautan di Sumber) untuk melaporkan masalah tersebut. Mereka akan memeriksa sebab penyenaraian sumber tersebut dan menentukan sama ada ia salah. Menghubungi mereka bukanlah jaminan bahawa sumbernya akan dikeluarkan dari senarai hitam, tetapi ini adalah langkah yang baik untuk melepaskan lampiran e-mel yang tertawan dan mencegah pengulangan di masa depan.

Bekerja Sekitar

Sekiranya anda benar-benar perlu memasukkan fail tersebut dalam lampiran e-mel, tetapi tidak dapat dibuka di komputer, anda boleh menggunakan perkhidmatan perkongsian fail untuk memintas e-mel anda. Laman web seperti Dropbox, Box dan Google Drive (lihat pautan di Sumber) membolehkan anda memuat naik dan berkongsi fail dengan orang lain di Internet. Orang yang menghantar e-mel kepada anda lampiran boleh memuat naik fail ke salah satu perkhidmatan tersebut dan anda boleh memuat turunnya ke komputer dari sana.