Amalan Terbaik untuk Penyata Kewangan untuk Syarikat Internet

Penyata kewangan merangkumi dokumen terkenal seperti penyata pendapatan, penyata aliran tunai dan kunci kira-kira. Walaupun struktur dan maklumat penyata ini dikendalikan oleh prinsip perakaunan umum dan peraturan pemerintah, itu tidak bermaksud semua syarikat menghasilkan penyataan ini sama persis, atau mengharapkannya sama. Syarikat yang beroperasi kebanyakannya dalam talian atau sepenuhnya ditujukan untuk e-dagang dapat membuat penyata kewangan dengan cara yang paling menguntungkan jenis industri mereka sendiri.

Audit Profesional

Syarikat yang berpangkalan di urus niaga Internet harus menggunakan audit profesional dan perkhidmatan perakaunan untuk membantu mengembangkan penyata kewangan mereka, terutama pada tahun-tahun pertama perniagaan. Ini membantu syarikat mencatatkan seni bina web yang luar biasa dan perbelanjaan sistem dalam talian dalam kategori yang betul dan berguna ketika memisahkan komponen dalam talian menjadi pelbagai aliran tunai dan kos. Audit profesional bergerak melalui penyata kewangan, memastikan bahawa data direpresentasikan dengan betul, dan merangkumi cadangan bagaimana membuat penyata kewangan pada masa akan datang.

Akauntabiliti dan Data Log

Semasa membuat penyata kewangan, syarikat Internet cenderung membuat dan menggabungkan kebanyakan maklumat kewangan utama dalam talian. Tidak ada yang salah dengan proses ini, tetapi menyukarkan untuk mengesan kesilapan dan masalah dengan akaun kembali ke sumbernya. Untuk menegakkan akauntabiliti yang tepat dan menyelesaikan masalah, perniagaan dalam talian harus menggunakan sistem log yang menunjukkan sejarah penyata kewangan, termasuk ketika mereka dibuat atau diubah, dan siapa yang mengubahnya.

Reka bentuk

Menghasilkan penyata kewangan secara dalam talian juga memberi keupayaan syarikat untuk mengubah keseluruhan reka bentuk penyata untuk memberi manfaat kepada pelabur dan penganalisis. Syarikat dengan jenis penyata kewangan terbaik menggunakan peluang ini untuk memasukkan grafik, carta dan gambaran visual data lain yang memudahkan penonton untuk melihat jenis data yang paling penting yang ditunjukkan oleh penyata kewangan.

Kebolehcapaian Dalam Talian

Kebolehcapaian adalah satu lagi masalah penting bagi syarikat Internet. Penyata kewangan harus disediakan dalam talian dengan pilihan kebolehaksesan yang direka untuk keterlihatan yang luas. Walaupun pilihan reka bentuk HTML dan lanjutan boleh diterima, syarikat harus memastikan bahawa penyataan tersebut tersedia dalam beberapa format yang berbeza supaya pelabur dapat melihatnya tidak kira jenis sistem yang mereka gunakan.