Negatif Perhubungan Awam Bayar untuk Prestasi

Syarikat yang tidak mampu membayar penahan bulanan untuk agensi perhubungan awam boleh memilih untuk mengupah ejen PR berdasarkan pembayaran per prestasi. Ini bermaksud agensi PR dibayar untuk setiap kali pelanggan disebut oleh media, sama ada dalam talian, cetak atau TV. Walaupun terdapat beberapa kelebihan kaedah ini, terutamanya dari segi kewangan, terdapat juga beberapa kelemahan. Sebelum memilih untuk menggunakan bayar per prestasi, anda harus memahami perkara negatif dan melihat apakah anda bersedia menerimanya.

Harga Sukar

Agensi yang menggunakan caj bayar setiap prestasi untuk setiap penempatan media, tetapi sukar untuk meletakkan harga asli pada nilai PR. Ini akhirnya dapat mengakibatkan PR yang kurang membantu menerima pembayaran yang lebih tinggi daripada penempatan yang lebih baik. Sebagai contoh, jika anda membayar berdasarkan jangka masa sebutan tersebut, maka ejen PR anda mungkin akan bekerja lebih keras untuk mendapatkan artikel pilihan di surat khabar tempatan anda daripada sebutan satu baris di majalah nasional. Namun, majalah nasional sebenarnya dapat memberi anda prestij dan kredibiliti yang lebih baik.

Fokus Terhad

Semasa menggunakan bayar per prestasi, ejen PR hanya menumpukan pada berapa kali dia dapat meminta pelanggannya disebut oleh sumber media. Ini bermaksud bahawa semua perkhidmatan lain yang biasanya disediakan oleh agensi PR dikorbankan untuk tujuan tunggal ini. Ejen PR yang baik boleh membuat laman media sosial untuk syarikat dan menghantar kemas kini ke laman web secara berkala. Ejen PR boleh menjawab soalan daripada orang ramai. Ejen PR juga menangani komunikasi krisis. Apabila syarikat mendapat tekanan buruk atau produk rosak, ejen PR tahu bagaimana menangani keadaan sehingga syarikat itu keluar tanpa cedera mungkin. Dengan menyewa perhubungan awam berdasarkan bayaran per prestasi sahaja, perkhidmatan tambahan ini dikorbankan.

Perhubungan Media

Agensi perhubungan awam yang baik menghabiskan banyak masa untuk menjalin hubungan dengan anggota media. Mereka menjalin hubungan dan bahkan membantu media dengan pertanyaan publisiti yang tidak berkaitan dengan pelanggan sehingga perwakilan media lebih cenderung datang kepada mereka di masa depan. Walaupun hubungan membangun jenis ini mungkin tidak akan menghasilkan dividen yang tinggi dengan segera, ia dapat menghasilkan penempatan media yang besar. Tetapi apabila agensi dibayar untuk prestasi, mungkin perlu fokus pada penempatan segera dan bukannya pembayaran yang lebih besar yang memerlukan banyak masa.

Akhirnya Mahal

Pada akhirnya, agensi bayar-per-prestasi yang berjaya sebenarnya akan memakan kos lebih tinggi daripada mengupah syarikat pada simpanan bulanan atau tahunan tradisional. Sekiranya agensi itu berjaya, syarikat anda ditempatkan di sejumlah kedai media dengan harga lebih tinggi dan kejayaan menghasilkan kejayaan yang lebih banyak lagi, anda mungkin cepat mendapat anggaran. Ini boleh membuat pemutusan, kerana matlamat agensi untuk mendapatkan seberapa banyak penempatan mungkin bertentangan dengan keperluan kewangan pelanggan.