Cara Membuat Mesin Carian Khusus Google untuk Penggunaan di Domain Anda Sendiri

Perkhidmatan Carian Khusus Google membolehkan anda membuat mesin pencari anda sendiri untuk laman web syarikat anda. Dengan menghadkan mesin pencari ke domain Internet anda sendiri, anda dan pekerja anda dapat menggunakan mesin pencari untuk mencari dokumen yang disimpan di pelayan Web anda. Anda juga dapat menambahkan mesin carian khusus ke halaman Web anda, yang membolehkan pelanggan dan pengunjung lain mencari maklumat mengenai produk dan perkhidmatan anda yang diiklankan di laman web anda dengan lebih mudah.

1

Arahkan ke halaman Carian Khusus di laman web Google (pautan di Sumber).

2

Log masuk ke akaun Google anda jika anda belum masuk. Anda boleh menggunakan akaun yang sama dengan yang anda gunakan untuk Gmail atau Google Plus. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun Google, anda boleh membuatnya dengan mengklik butang "Daftar".

3

Klik "Enjin Carian Baru."

4

Masukkan nama domain anda di bidang "Sites to Search" menggunakan format "* .domain.com". Ganti "domain.com" dengan nama domain anda. Konfigurasi ini merangkumi semua halaman yang diindeks Google di domain anda.

5

Klik butang "Buat".

6

Klik "Edit Mesin Pencari" kemudian "Siapkan" jika anda ingin menghadkan atau memperluas ruang lingkup carian. Sebagai contoh, anda boleh menghadkan carian ke subdomain atau subdirektori tertentu di domain anda, atau memasukkan laman web lain dalam carian. Gunakan perintah di bahagian "Tapak untuk Mencari" untuk menyempurnakan pilihan anda. Anda dapat melihat senarai lengkap kemungkinan konfigurasi carian di halaman bantuan Corak URL Google (pautan di Sumber).

7

Klik butang "Public URL" untuk melihat URL yang diberikan ke mesin carian khas anda oleh Google. Anda boleh menggunakan pautan ini untuk mengakses mesin pencari anda dari penyemak imbas mana pun, atau menggunakannya untuk membuat jalan pintas ke mesin pencari.

8

Klik butang "Dapatkan Kod" jika anda ingin menambahkan mesin carian ke halaman Web anda. Google memaparkan sekumpulan kod HTML yang dapat anda masukkan ke dalam dokumen Web anda, yang membolehkan pengguna menggunakan mesin carian khusus terus dari laman web anda tanpa meninggalkan halaman.