Cara Menetapkan Matlamat untuk Juruwang

Juruwang digunakan dalam pelbagai keadaan, dari stesen minyak hingga butik runcit dan kedai rantai besar. Tidak kira di mana mereka bekerja, tugas juruwang pada dasarnya sama. Mereka diharapkan dapat memberikan layanan pelanggan yang sangat baik, mengira harga barang atau perkhidmatan, dan melakukan transaksi seperti pengendalian tunai, proses kredit, pengembalian atau pertukaran. Cara yang berkesan untuk menetapkan matlamat prestasi juruwang adalah dengan mengenal pasti tugas pekerjaan tertentu juruwang.

Komunikasi

Perkhidmatan pelanggan merujuk kepada cara pekerja berinteraksi dengan pelanggan dan juga rakan sekerjanya. Perkhidmatan pelanggan luaran terdiri daripada memberi tahu pengunjung kedai, menjawab pertanyaan mengenai produk dan perkhidmatan, dan memproyeksikan imej syarikat yang baik yang mendorong perniagaan berulang. Perkhidmatan pelanggan dalaman merujuk kepada interaksi antara juruwang dan rakan sekerjanya - yang bermaksud penyelia, pengurus, penghantaran dan penerimaan, dan kakitangan penjualan. Tujuan prestasi perkhidmatan pelanggan yang munasabah untuk juruwang termasuk menggunakan kemahiran komunikasi yang kuat semasa berinteraksi dengan pelanggan dan pekerja, dan menjaga pengetahuan terkini mengenai produk dan perkhidmatan syarikat.

Teknologi

Menetapkan tujuan untuk tugas juruwang yang berkaitan dengan menghitung harga barang dan perkhidmatan memerlukan melihat lebih dekat pada kemahiran teknologi yang diperlukan oleh juruwang. Sebagai contoh, banyak syarikat menggunakan pengimbas kod bar berkomputer. Juruwang perlu merasa selesa dengan menggunakan teknologi untuk memproses transaksi penjualan, sama ada teknologi itu mengimbas harga atau digunakan untuk mengira pembelian seperti sistem titik penjualan atau titik pembelian. Di kawasan penjualan dengan jumlah yang tinggi, kemampuan untuk menggunakan teknologi sangat penting, seperti kemampuan untuk menentukan harga yang salah atau tidak sesuai dengan kelajuan dan ketepatan.

Perakaunan

Banyak juruwang bertanggungjawab untuk membuka atau menutup transaksi harian. Ini bermaksud juruwang mesti dapat menyelaraskan transaksi tunai atau kredit dengan kandungan laci, mengenali dan menyelesaikan percanggahan, dan mengikuti prosedur syarikat untuk menghentikan operasi pada waktu malam atau membuka perniagaan pada keesokan harinya.

Industri

Penyelia dan pengurus juga harus mempertimbangkan tujuan prestasi khusus industri untuk juruwang yang bekerja di industri di mana mereka memerlukan pengetahuan produk khusus. Sebagai contoh, juruwang di kedai alat ganti automotif harus mengetahui inventori kedai, perbezaan antara lampu depan dan lampu belakang, dan mungkin juga perbezaan antara kelikatan minyak motor.

Proses

Proses untuk menetapkan matlamat prestasi juruwang tidak berbeza daripada menyampaikan standard prestasi untuk kedudukan lain. Memastikan perihal pekerjaan menggambarkan tanggungjawab, tugas dan tugas juruwang. Jelaskan jangkaan prestasi syarikat semasa orientasi dan latihan untuk juruwang baru, dan lakukan penilaian prestasi biasa yang mengandungi jangkaan prestasi tersebut.