Apakah Strategi Pelbagai Jenama dalam Industri Perkhidmatan Pantas?

Mengembangkan strategi untuk meningkatkan penjualan dan keuntungan adalah tugas penting bagi pemilik perniagaan. Terdapat banyak jalan untuk berjaya dalam industri perkhidmatan cepat saji, atau makanan segera. Salah satu strategi adalah membuat francais kedai dengan menjual jenama dan sistem anda kepada pemilik yang terpisah. Kaedah lain untuk meningkatkan pendapatan dengan menarik bahagian pasaran yang lebih besar adalah dengan pelbagai jenama, yang melibatkan membeli satu atau lebih restoran cepat saji yang popular.

Jenama

Menjadi perniagaan yang dikenali oleh logo, nama atau produk adalah tujuan bagi banyak syarikat. Ini dikenal sebagai pengiktirafan jenama, dan berkembang dari masa ke masa melalui strategi pemasaran dan produk berkualiti yang berterusan. Beberapa restoran makanan segera sangat popular sehingga dapat dikenali dengan simbol sahaja, seperti lengkungan emas atau bintang. Pengecaman rantai besar menambah nilai dengan menariknya dengan menarik sebahagian besar pasaran di mana banyak restoran perkhidmatan cepat bersaing.

Strategi

Semasa mengendalikan restoran perkhidmatan cepat yang berjaya, jenama lain yang bersaing dengan pelanggan anda boleh menyebabkan anda kehilangan pendapatan. Salah satu cara untuk mengatasi percubaan menarik pelanggan dari syarikat anda adalah dengan membeli syarikat lain dan terus beroperasi dengan namanya sendiri. Strategi yang sering berjaya adalah memperoleh rantai yang menawarkan produk yang berbeza daripada restoran anda. Sekiranya anda popular untuk hamburger, maka beli syarikat ais krim, taco atau ikan. Mempelbagaikan makanan yang anda tawarkan berfungsi untuk menarik pangkalan pelanggan yang lebih luas untuk meningkatkan penjualan.

Pertimbangan

Kelebihan untuk mengendalikan lebih dari satu jenis restoran perkhidmatan cepat adalah anda dapat menempatkannya dalam satu ruang, yang dapat menjimatkan perbelanjaan operasi. Dengan kedua-dua logo jenama di bangunan, ahli keluarga yang ingin makan dua jenis makanan boleh berhenti di satu tempat dan menikmati makan malam bersama. Walau bagaimanapun, pelbagai jenama juga boleh menimbulkan kerugian. Sekiranya anda melampaui sumber kewangan anda dengan membeli jenama lain yang tidak berprestasi, anda mungkin perlu kerugian untuk membuangnya. Sebelum anda mempertimbangkan untuk mengambil alih syarikat lain, ketahui sama ada ia memerlukan baik pulih sebelum keuntungan direalisasikan atau jika penjualan pada masa ini kuat.

Alternatif

Restoran dan rangkaian perkhidmatan cepat kecil mungkin tidak mempunyai dana untuk membeli syarikat besar yang bersaing untuk pasaran sasaran yang sama. Alternatif untuk membeli jenama lain dan mengoperasikannya di bawah payung korporat anda adalah memilih jenama bersama. Penjenamaan bersama melibatkan mengadakan perjanjian dengan syarikat lain untuk bekerjasama untuk menarik pelanggan yang sama. Sebagai contoh, restoran pizza perkhidmatan cepat anda mungkin bersetuju untuk menempatkan mesin sewa video. Bahagian keuntungan mungkin berbeza dengan setiap perjanjian, bergantung pada kekuatan setiap jenama. Walaupun potensi pendapatan anda mungkin kurang, co-branding menawarkan beberapa kelebihan multi-branding tanpa beberapa risiko.