Cara Membuat Boot Multi-Mac

Sekiranya syarikat anda berupaya mengembangkan aplikasi untuk pelbagai platform, seperti Mac OS X dan Windows, maka anda memerlukan persekitaran ujian untuk menjalankan aplikasi anda. Salah satu cara untuk mencapai ini di stesen kerja anda adalah dengan menyediakan persekitaran berbilang but, yang bermaksud bahawa komputer anda dapat memulakan salah satu daripada banyak sistem operasi yang dipasang. Dengan menggunakan utiliti Boot Camp Apple, anda boleh menyiapkan Mac sehingga dapat boot ke Mac OS X, Windows atau Linux.

1

Klik "Pergi", "Utiliti," kemudian "Utiliti Disk" di menu Pencari utama untuk membuka tetingkap Disk Utility.

2

Pilih cakera keras anda dari menu sebelah kiri, kemudian pilih tab "Partition". Klik simbol "+" di bawah jadual partisi dan ubah saiz ukuran partition menggunakan alat gelangsar pada gambar jadual partition. Periksa dokumentasi OS tetamu anda untuk memastikan anda meninggalkan cukup ruang di partisi baru.

3

Tukar nama partisi di kotak teks "Name" agar sesuai dengan sistem operasi yang anda inginkan. Pilih jenis sistem fail dari kotak teks "Format". Untuk pemasangan Mac OS tambahan, pilih "Mac OS Extended." Untuk Windows, pilih "MS-DOS." Untuk sistem Linux, pilih "Ruang Percuma."

4

Klik "Guna."

5

Gunakan Boot Camp untuk memasang partition Windows 7 tetamu. Masukkan CD pemasangan Windows 7 anda ke pemacu cakera Mac anda. Buka "Boot Camp Assistant" yang terdapat di folder "Utilities". Ikuti arahan wizard Boot Camp, pilih pilihan untuk memuat turun Perisian Sokongan Windows 7 dan memasang Windows 7. Boot Camp akan memuat turun perisian Windows 7 yang diperlukan, yang boleh anda bakar ke cakera atau simpan pada cakera keras luaran. Pada skrin partisi berikut, pilih partisi yang dibuat dalam utiliti cakera untuk digunakan sebagai partition Windows, kemudian klik butang "pasang", yang akan memulakan proses pemasangan.

6

Gunakan CD Live Linux untuk memasang sebaran Linux seperti Ubuntu. Setelah membuat partition, masukkan CD pemasangan Linux anda ke pemacu cakera anda, mulakan semula Mac dan tahan kekunci "C" semasa boot untuk memaksa Mac boot dari cakera. Cakera pemasangan Linux akan mengambil alih, membaca partisi dan mengendalikan pemasangan, jadi yang perlu anda lakukan ialah memilih partisi yang dibuat untuk digunakan sebagai partisi OS tetamu.